Pivnițe de vin blindate? Soluția pentru furturile de vinuri de lux, după cele mari celebre jafuri

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Pivnițe de vin blindate? Soluția pentru furturile de vinuri de lux, după cele mari celebre jafuri  / Foto: Unsplash
Pivnițe de vin blindate? Soluția pentru furturile de vinuri de lux, după cele mari celebre jafuri / Foto: Unsplash

„Aveam toate măsurile de securitate", spun proprietarii, "dar ei sunt oameni super-pregătiți și au venit cu tehnologie pentru a inhiba cele mai puternice alarme. Ar fi putut jefui o bancă!”. Aceștia continuă să cumpere ce este mai bun, deși unii încep să aibă îndoieli.

Poliția Națională spune că este încă prea devreme pentru a vorbi de un val de jafuri, dar ceea ce este sigur despre cazurile care au ieșit la iveală este că sunt suficient de izbitoare pentru a provoca îngrijorare în rândul hotelierilor.

"Economiile familiei au stat în pivniță timp de 20 de ani. Dar nu acesta este cel mai rău lucru. Cel mai grav este că ne-au luat sticle pe care le-am moștenit de la bunicii noștri, care au o valoare sentimentală care depășește cu mult banii".

Rafael Sandoval, cel mai mare dintre cei trei frați care conduc restaurantul Coque din Madrid, care a suferit un jaf pe 30 octombrie, una dintre cele mai prestigioase din țară, este încă supărat. Deocamdată, este ultimul episod dintr-o serie de jafuri de vinuri de lux care au fost deja suferite de alte restaurante de prestigiu, precum Atrio sau DiverXO, ambele cu trei stele Michelin.

 

Cramele de vin, noua țintă a hoților

 

Se pare că crima organizată a găsit în industria hotelieră și de catering o țintă relativ ușoară pentru a pune mâna pe o pradă extrem de prețioasă și ușor de plasat: vinul de lux.

„Aveam toate măsurile de securitate", spune Rafael Sandoval, "dar ei sunt oameni super-pregătiți și au venit cu tehnologie pentru a inhiba cele mai puternice alarme. Ar fi putut jefui o bancă! Pare mai ușor să începi cu un restaurant.”

În timp ce o afacere din domeniul hotelier poate fi capabilă să își protejeze într-un fel sau altul marfa cea mai valoroasă, de obicei nu este nici pe departe la fel de pregătită pentru aceste amenințări ca un magazin de bijuterii sau o sucursală. La Sacristía, așa cum numesc familia Sandovals splendida pivniță de vinuri a restaurantului lor Coque, este o bijuterie care este arătată clienților în nenumărate ocazii, oferindu-le hoților o mulțime de ocazii de a cerceta terenul și de a se pregăti pentru treabă.

 

În curând poliția va face arestări în legătură cu acest caz

 

Poliția este reticentă în a dezvălui multe detalii despre operațiune, deoarece este o anchetă în curs de desfășurare, dar se pare că hoții au făcut o gaură în farmacia alăturată pentru a avea acces în curtea restaurantului și apoi au spart geamurile cramei. Camerele de supraveghere i-au surprins pe cei trei bărbați care au comis jaful și au reușit chiar să le înregistreze conversațiile. Acest lucru a făcut posibilă identificarea lor și nu este exclus ca în curând să se facă arestări în legătură cu acest caz. Cu toate acestea, sentimentul de neputință pentru hotelieri este încă prezent, deoarece, în ciuda investițiilor în securitate, "jaful este deja făcut".

Prada a constat în 132 de sticle evaluate la aproximativ 175.000 de euro. Printre acestea se numără un magnum de Petrus 2022 la 25.000 și - ceea ce a durut cel mai mult familia - o mână de vinuri istorice de Tondonias, Murrietas sau Riscales, riojas din anii 20, 30 sau 40 "pe care le moștenisem de la părinții și bunicii noștri și care nu pot fi înlocuite pentru că au o valoare intangibilă", regretă Rafael. Coque și-a asigurat crama pentru 2 milioane de euro, dar valoarea sentimentală pierdută nu este acoperită de nicio asigurare.

 

Familia își depusese o mare parte din avere în această cramă

 

"Vinul este una dintre cele mai bune investiții care există, atâta timp cât se vinde, bineînțeles, iar noi suntem norocoși să avem o vitrină privilegiată pentru a-l oferi". Cu toate acestea, amenințarea unui posibil jaf îi face pe ei și pe alți colegi de breaslă să se întrebe dacă merită să plătească sume astronomice și să păzească sticlele timp de ani de zile, dacă vor sfârși așa.

"Adevărul este că te gândești la asta o vreme", recunoaște José Polo de la Atrio. În urmă cu un an, restaurantul său din Cáceres, distins săptămâna aceasta cu a treia stea Michelin, a fost cel care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce a suferit un jaf care, în așteptarea unei cifre concludente din partea experților, este evaluat la aproximativ 1,6 milioane de euro.

Bijuteria coroanei a fost un Chateau d'Yquem din 1806, care a fost cotat în scrisoare la suma impresionantă de 350.000 de euro. Alături de această comoară de arheologie vinicolă, au fost luate și câteva sticle de Romaneé Conti, Petrus și alte etichete care se numără printre cele mai căutate de pe planetă.

"Un nou lot de Romaneé Conti este pe cale să sosească și mă tem că am putea suferi din nou ceva de genul acesta.” Atât el, cât și partenerul și partenerul său de afaceri, Toño Pérez, au suferit o dezamăgire imensă "care ne-a făcut să trecem prin câteva luni foarte proaste, dar am întors pagina din punct de vedere emoțional" de la acel episod. O afacere ca a sa trebuie să continue să cultive o imagine de exclusivitate. "Ceea ce am făcut este să întărim securitatea, dar trebuie să mergem mai departe, un colecționar de artă ar înceta să mai cumpere de frica hoților?”

 

Limitarea vizitelor în crame

 

Familia Rekondo este, de asemenea, mândră să-și arate crama vizitatorilor, de fapt, aceasta este una dintre principalele sale atracții, "dar cred că vom limita acest lucru, cel puțin pentru o vreme, pentru că aceste lucruri îți bagă frica în corp". Aceasta este o soluție, din păcate pentru ei și pentru clientela lor. Celălalt este de a consolida securitatea.

Dar în ce măsură poate fi securizat un spațiu care, prin definiție, este deschis publicului? "Refuz să văd un client care intră pe ușa DiverXO ca pe un potențial hoț", protestează Dabiz Muñoz.

"Când ajungi la trei stele Michelin, publicul se așteaptă să găsească vinuri de lux în casa ta", explică Jesús Sánchez, care îi compară pe acești hoți de pivnițe cu "hoții de artă".

"Problema este că restaurantele nu sunt pregătite pentru această amenințare ca o bancă sau un muzeu, suntem foarte vulnerabili", spune bucătarul și proprietarul El Cenador de Amós.

Pentru moment, jaful de la Coque a declanșat un val de solidaritate în rândul publicului. "În 48 de ore am primit peste 400 de rezervări și mulți clienți și prieteni au venit să ne arate sprijinul lor", spune emoționat Rafael Sandoval, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel