Peste 9.000 de ucraineni au intrat duminică în România, în scădere față de ziua anterioară

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în cursul zilei de duminică, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 92.438 de persoane, dintre care 9.188 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 16,7% faţă de ziua precedentă).

Potrivit unui comunicat transmis luni, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.164 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.021 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 9%).

De la declanşarea crizei ucrainene şi până duminică, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 1.066.255 de cetăţeni ucraineni.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.100.784 de ucraineni. 

ONU: Aproape 7 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, de la invazia rusă începută la 24 februarie

 

Aproape trei milioane de refugiaţi ucraineni au părăsit ţările de la frontiera cu Ucraina, unde au fugit imediat după invazia rusă, pentru a se deplasa apoi spre alte state europene care nu sunt vecine cu Ucraina, a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de AFP. 

În total, 6.659.220 de ucraineni au fugit din ţara lor de la invazia rusă începută la 24 februarie, potrivit cifrelor UNHCR. Printre aceştia, peste 3,5 milioane s-au îndrept spre vest, în Polonia.

"Conform ultimelor cifre de care dispunem, 2,9 milioane de refugiaţi s-au deplasat dincolo de ţările vecine Ucrainei", a afirmat Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, în cursul unei conferinţe de presă la Geneva.

Cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni în ţări ce nu sunt vecine Ucrainei se află în Germania, Republica Cehă şi Italia, potrivit acestei agenţii ONU.

Polonia rămâne principala ţară de sosire. La începutul lunii martie, circa 100.000 de refugiaţi pe zi soseau la frontiera poloneză, dar numărul lor a scăzut, ajungând la aproximativ 20.000 în cursul lunii mai.

"Refugiaţii nou sosiţi provin adeseori din zone puternic afectate de lupte", a explicat Olga Sarrado, de asemenea purtătoare de cuvânt a UNHCR.

Majoritatea refugiaților sunt femei și copii

 

"Ei sosesc adeseori într-o stare de stres şi anxietate, lăsând în urmă membri ai familiei lor", a spus ea în conferinţa de presă în format video de la centrul de înregistrare a refugiaţilor din Varşovia.

Peste 1,1 milioane de persoane s-au înregistrat pe lângă autorităţile poloneze şi au primit un număr oficial de identificare care le oferă acces la serviciile publice, potrivit UNHCR.

Femeile şi copiii reprezintă 94% dintre persoanele înregistrate.

"Am observat de asemenea mai multe deplasări 'înainte şi înapoi', când unele persoane fac naveta între Polonia şi Ucraina din diverse motive, în special pentru a-şi vizita familia, a verifica starea bunurilor lor sau a reveni la locul de muncă", a specificat Sarrado.

"Totuşi, se aşteaptă ca Polonia să continue să primească şi să acorde adăpost unui număr considerabil de refugiaţi, având în vedere numărul mare de ucraineni strămutaţi pe plan intern, distrugerile masive şi ostilităţile care continuă în Ucraina", a apreciat aceasta.

Înainte de invazia rusă, Ucraina avea o populaţie de 37 milioane de persoane în regiunile aflate sub controlul guvernului său. Această cifră excludea Peninsula Crimeea (sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, controlate parţial de către separatiştii proruşi.

Citește mai departe: Peste 2.500 de copii ucraineni sunt înscriși în grădinițele și școlile din România

 

Peste 2.500 de copii ucraineni sunt înscriși în grădinițele și școlile din România, a anunțat vineri Ministerul Educației.

Potrivit datelor centralizate și comunicate de inspectoratele școlare județene Ministerului Educației, vineri, erau depuse 2.627 de cereri pentru înscrierea ca audienți a copiilor refugiați din Ucraina.

Dintre acestea, 994 vizau preșcolari și 1.633 elevi.

Ministerul Educației a informat că 2.554 de copii au fost repartizați sau înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe.

Dintre aceștia, 950 sunt preșcolari și 1.564 elevi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel