Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Oficial, peste 400.000 de români sunt în Marea Britanie, fiind a doua cea mai mare comunitate din țările UE. În cazul unui Brexit fără acord, românii care vor să stea mai mult de trei luni trebuie să aplice pentru viză.

Guvernul Marii Britanii a anunțat, din nou, că în cazul unui Brexit fără acord, libera circulație va înceta imediat. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, le-a recomandat românilor aflați în Marea Britanie să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status.

„Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia", a declarat Dan Mihalache pentru Hotnews.

Cei care doresc să rămână în Anglia trebuie să aplice pentru a obține statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora.

În acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să completeze o aplicație pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. În cazul nu vor aplica ar însemna că reședința lor în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală. Mai multe informații se pot găsi pe site-ul Ambsadei României la Londra.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel