Peste 230.000 de români au fost amendați pentru că nu au completat PLF-ul la intrare în țară

Echipa Stiri Diaspora, Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
vama_romania
vama_romania

Peste 230.000 de români au fost amendați pentru că nu au completat PLF-ul la intrare în România.

Peste 230.000 de persoane au fost amendate cu aproape jumătate de miliard de lei pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România, măsură introdusă în decembrie anul trecut și anulată în primăvara acestui an, potrivit datelor transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății. Instituția a comunicat și câte amenzi achitate ar trebui acum restituite de stat celor sancționați, potrivit unei legi intrate recent în vigoare.

Legea care prevede anularea amenzilor aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare în România (PLF) și restituirea banilor către românii care au plătit deja aceste amenzi a fost promulgată și publicată luna trecută în Monitorul Oficial.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

În luna martie 2022, Guvernul a adoptat Ordonanța care elimină obligativitatea completării formularului PLF la intrarea în România.

Câți români au fost amendați și câte amenzi s-au dat pentru lipsa PLF

 

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Sănătății a transmis situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) de la introducerea acestei măsuri și până la anularea acesteia, astfel:

„Pentru necompletarea formularului PLF au fost sancționate contravențional un număr de 236.607 persoane. Au fost aplicate un număr de 251.561 amenzi în valoare de 452.386.500 lei.”, a transmis Ministerul Sănătății.

Cum își vor primii banii înapoi românii amendați pentru lipsa PLF? Ministerul Dezvoltării a aprobat procedura 

 

Ministerul Dezvoltării a aprobat şi publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabileşte procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetăţeni, reprezentând amenzi contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România.

Potrivit unui comunicat al MDLPA, cetăţenii sancţionaţi contravenţional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile, de miercuri. În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoţite de procesul verbal de constatare a contravenţiei şi documentul de plată.

Cererile pot fi depuse și în format electronic



"Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spaţiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluţionare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora", se arată în comunicat.

MDLPA precizează că în cazul cetăţenilor care au primit amendă contravenţională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparenţă decizională, din 4 august, şi au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale. 

De ce se anulează amenzile pentru lipsa PLF? 

 

Mii de români au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma sau pentru că datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luna trecută legea prin care se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata acestor amenzi.

"Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României. În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor. Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii", se arată în expunerea de motive.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel