Peste 2,2 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în cursul zilei de duminică, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 124.630 de persoane, dintre care 11.467 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,73% faţă de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis luni, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, 291.600 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 66.000 mijloace de transport.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 2.202.029 de cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă - punctele de trecere şi 'frontiera verde' - poliţiştii de frontieră au constatat 57 fapte ilegale (28 infracţiuni şi 29 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, iar valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.000 de lei.

Duminică, nu s-a permis intrarea în ţară a 15 cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi nu s-a permis ieşirea a 48 de cetăţeni români din diferite motive legale.

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, apel către europenii îngrijoraţi de preţurile tot mai mari: „Când vă numărați banii, noi procedăm la fel în privinţa victimelor“

 

Prima Doamnă a Ucrainei a adresat un apel consumatorilor britanici și europeni care sunt îngrijoraţi de facturile la energie tot mai mari din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, îndemnându-i să ţină cont de pierderile de vieţi omeneşti pe care le suferă ţara sa.

În cadrul unui interviu acordat postului BBC, doamna Olena Zelenska a afirmat: "Când începeţi să număraţi banii, noi procedăm la fel în privinţa victimelor". Doamna Zelenska a declarat că înţelege impactul facturilor ridicate asupra vieţilor oamenilor, însă a subliniat că acest lucru se întâmplă din cauza acţiunilor Rusiei, potrivit Rador. 

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, ne reamintește costul uman al războiului din țara sa, în contextul dezbaterii privind creșterea prețurilor de consum în Europa. "În timp ce voi începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, noi facem același lucru și ne numărăm sacrificiile", spune soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru BBC.

Olena Zelenska, apel către europenii îngrijoraţi de preţurile tot mai mari

 

Poveștile oamenilor care fug de război sau chiar își pierd viețile și chipurile lor trebuie să fie cunoscute în întreaga lume, a spus femeia de 44 de ani. "Nu numărul de bombe lansate sau sumele cheltuite, ci poveștile umane - și sunt mii de povești."

În ceea ce privește parcursul soțului ei de la actor la președinte de război, Zelenska a spus că s-a simțit jignită când oamenii se întrebau despre asta. "Este același om pe care l-am cunoscut dintotdeauna". Volodimir Zelenski și soția sa se cunosc încă din perioada studenției, sunt căsătoriți din 2003 și au împreună doi copii.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de război energetic și a cerut mai multă unitate în Europa. "Rusia încearcă să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei în aceste zile - pomparea gazului prin conducta Nord Stream a fost complet oprită", a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic de sâmbătă seara. "Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru."

„Scopul este de a slăbi și de a intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri și rachete, Rusia folosește și energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregătește o "lovitură decisivă" în sectorul energetic. Doar o coeziune mai mare ar putea ajuta împotriva acestui lucru“, a spus Zelenski. „Europenii trebuie să își coordoneze mai bine contramăsurile și să se ajute reciproc“. În plus, a spus el, trebuie crescută presiunea asupra Rusiei pentru a limita veniturile din petrol și gaze ale acestei țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel