Patru zile de haos în traficul aerian: MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Spania

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe Român informează românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Spania că vor fi perturbări ale traficului aerian. Sindicatele au anunţat o grevă pentru patru zile.

Asociaţia Sindicală Andaluză (CCOO) şi Uniunea Sindicală a controlorilor de trafic aerian (USCA) au anunţat, pentru zilele de 6, 13, 20 şi 27 februarie, greve ale controlorilor de trafic aerian. 

Conform informaţiilor publicate pe pagina oficială a celor două organizații, aeroportul San Pablo din Sevilla (provincia Sevilla) şi aeroportul Jerez La Parra din Jerez de la Frontera (provincia Cadiz) sunt vizate de acțiunea sindicală grevistă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. 

Patru zile de haos în traficul aerian

 

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al oficiului consular al României la Sevilla: + 34 648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://www.meteoalarm.org, http://sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Sindicatele USCA și CCOO au afirmat că greva controlorilor desfășurată lunea trecută în turnurile de control privatizate a fost susținută de "întregul" personal. Cu toate acestea, ei acuză atât Ministerul Transporturilor, cât și compania concesionară a acestui serviciu că au stabilit servicii minime și că au stabilit măsuri pentru a da "o imagine de normalitate" care, în opinia organizatorilor, nu este cea reală.

MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Spania



Din acest motiv, ei anunță că greva planificată pentru următoarele săptămâni va continua. Următoarea grevă este programată pentru luni, 6 februarie. Aceasta va fi urmată luni, 13, 20, respectiv 27 februarie, pentru a cere progrese în negocierea noului contract colectiv de muncă. Cu toate acestea, în ciuda grevei de luni, cele aproximativ zece zboruri programate pentru acea zi au fost operate în mod normal.

Într-un comunicat, cele două formațiuni sindicale au subliniat că urmărirea grevei a fost "absolută în rândul salariaților afectați", de aceea afirmă că, dat fiind acest răspuns de susținere, "umple de motive drumul parcurs" în revendicare. Cu toate acestea, ei denunță faptul că serviciile minime decretate de secretarul de stat pentru transporturi "au fost folosite de patronate pentru a numi servicii minime care împiedică exercitarea dreptului la grevă, deoarece au afectat sută la sută din salariați". Aceștia au avertizat, de asemenea, că "atenția acordată serviciilor școlare pilot, în opinia noastră, nu ar trebui să fie considerate servicii esențiale, deoarece nu sunt incluse în notificarea ministerială".

În comunicat, USCA și CCOO adaugă: "Acoperirea serviciilor în balize de către șefii unităților care, deși au autorizație în acest sens, nu exercită în mod obișnuit această funcție, au fost încercări de a minimaliza o revendicare mai mult decât justificată pretinzând că se dă o imagine de normalitate în condițiile în care toți lucrătorii au susținut apelul".

Din acest motiv, ei insistă asupra faptului că această practică a avut ca obiectiv "reducerea la tăcere a revendicărilor lucrătorilor din sector, al căror unic scop este menținerea locurilor de muncă, a condițiilor de muncă și a salariilor". Astfel, ei avertizează că această atitudine ar putea "crea tensiuni într-o situație care înțelegem că nu favorizează cu nimic desfășurarea unei activități profesionale care are nevoie de un mediu de lucru calm".

Ambele sindicate concluzionează subliniind că nu au "încredere" în faptul că va exista o "schimbare substanțială" în negocieri, motiv pentru care mențin opririle.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel