Patru regiuni din Ucraina încep referendumurile pentru anexarea la Rusia. Oficialii electorali vor merge din ușă în ușă cu urne mobile

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale.

Liderii instalaţi de Rusia au anunţat marţi planuri pentru referendumuri, considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, relatează Știrile PRO TV. Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele votului. Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni. Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate. Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.

Părţi din Lugansk şi Doneţk - unde buletinele de vot vor fi scrise numai în limba rusă - sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, adugându-li-se mai multe teritorii luate în acest an. Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie. Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său - nu doar armata - este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

 

NATO afirmă că nu va recunoaşte niciodată referendumurile „false” ale Rusiei în Ucraina

 

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apăra”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel