Patronii vor să deschidă restaurantele, Guvernul se opune. „Industria restaurantelor și a hotelurilor este aproape de ATI”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

„Industria restaurantelor și a hotelurilor, este aproape de terapie intensivă”, spun cei care au afaceri în acest domeniu grav lovit de pandemie.

Patronii vor să deschidă restaurantele, însă guvernul s-a opus. Acum așteaptă undă verde ca să poată primi turiștii de pe litoral la terase până la miezul nopții, și la hoteluri, și în spațiile pentru luat masa.

Zeci de agenţi economici de la mare i-au cerut prefectului din Constanța să prelungească măcar cu o oră programul teraselor. Managerii susţin că au fost obligaţi să concedieze o tură de angajaţi, iar încasările au scăzut imediat după anunţul autorităţilor privind noul program.

„Încasările au fost diminuate în ultima perioadă, începând din weekend, cu 35-40%. Este şi foarte cald, oamenii încep să vină la terasă de la ora 20 şi practic nouă ne rămân două ore în care ne putem servi clienţii”, spune Ramona Pripas, manager de terasă, potrivit Știrile PRO TV.

„Într-adevăr, au urmat şi aceste scăderi salariale. Unii salariaţi au înţeles, alţii au plecat, au ales alt job sau altă ramură, să lucreze în altă ramură”, susține Cătălin Crăciun, şef de sală.

 

„Noi nu considerăm această măsură o relaxare”

 

Prefectul judeţului Constanța a trimis mai departe, la Guvern, solicitarea de a închide terasele la miezul nopţii.

„Mi-au solicitat să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a prelungi programul de funcţionare, pentru a prelungi programul de la ora 23 la ora 24”, a declarat George Niculescu, prefectul judeţului Constanța.

O altă propunere a venit de la reprezentanţii asociaţiei HORA, care l-au rugat pe premier, într-o întâlnire la Guvern, să deschidă măcar restaurantele din interiorul hotelurilor din zonele turistice.

„Noi nu considerăm această măsură o relaxare, ci dimporivă, pentru că ajută la decongestionarea teraselor de la mare. Ştim că toate lumea se înghesuie la micul dejun, la prânz şi la cină”, susține Dragoş Anastasiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

 

„Premierul nu este dispus la o discuţie pentru redeschiderea restaurantelor”

 

Un răspuns de la Guvern ar putea să vină într-o săptămână.

„Totul depinde de situaţia epidemiologică, de situaţia sanitară. În momentul în care această situaţie este considerată suficient de pozitivă, acest lucru se va întâmpla”, precizează Răzvan Pârjol, secretar de stat la Ministerul Economiei.

„Premierul nu este dispus la o discuţie pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infecţii. Considerăm că industria de hoteluri şi restaurante este aproape de ATI”, precizează Daniel Mischie, preşedinte al HORA.

Luna august este decisivă pentru închiderea multor restaurante, s-au plâns reprezentanţii industriei premierului. Acestea s-ar adăuga celor care au deja lacătul: 40% din câte erau dechise anul trecut.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel