EXCLUSIV  Pastorul Valeriu Jurjea a deschis prima școală românească, la Dublin: „Statul irlandez recunoaște familia ca prima instituție cu dreptul de a-și educa copiii“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Pastorul Valeriu Jurjea, discută despre șocul românilor când se întorc în țară: „România are mult de lucru dacă vrea să își recâștige oamenii” / Diaspora în Direct, cu Bogdan Bolojan
Pastorul Valeriu Jurjea, discută despre șocul românilor când se întorc în țară: „România are mult de lucru dacă vrea să își recâștige oamenii” / Diaspora în Direct, cu Bogdan Bolojan

Valeriu Jurja, pastor al bisericii Betania din Dublin, cea mai mare din Irlanda, a fost invitatul ediției de joi, 16 noiembrie, în cadrul emisiunii "Diaspora în Direct", realizată de Bogdan Bolojan. 

Pastorul Valerian Jurjea a dezvăluit povestea impresionantă din spatele construcției unei biserici mari și costurile asociate, dar și care au fost motivele care l-au determinat să părăsească România pentru a se stabili în Irlanda. 

Desigur, situația comunității românești din această țară și păstrarea identității culturale a fost de asemenea una dintre temele de discuție din cadrul interviului. Acesta a dezvăluit că, recent, a fost deschisă o școală privată, unde copiii români au ocazia de a învăța multe lucruri, inclusiv despre cultura română.

Valeriu Jurjea: „intenționăm să aplicăm pentru sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretudindeni“

 

„Recent, am deschis o școală privată, în acest an, în care putem să ne creștem copiii într-un mediu academic diferit, considerabil mai bun decât ceea ce pot oferi unele școli publice și ceea ce pot învăța elevii acolo. Copiii beneficiază de un curriculum similar celui din Irlanda, cu predare în limba engleză.

Școala noastră are un curriculum recunoscut în Irlanda, oferind posibilitatea elevilor să avanseze către universități. Cel mai mare băiat al nostru a finalizat acest curriculum și se află acum în ultimul an la colegiul din Irlanda, ceea ce considerăm un privilegiu. Statul irlandez recunoaște familia ca prima instituție cu dreptul de a-și educa copiii“, a explicat pastorul Valeriu Jurjea.

Acesta spune că speră ca, în curând, să poată beneficia de ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretudindeni pentru ca și elevii din comunitatea românilor de acolo să se poată apropia mai mult de cultura și tradițiile românești.

Chiar dacă încă nu avem un curs de limba română, avem intenția să aplicăm pentru sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretudindeni  în viitorul apropiat pentru a putea să încorporăm și acest aspect în școala noastră. Aproximativ 90% dintre studenții noștri sunt români, dar suntem deschiși, în măsura posibilităților, pentru studenți de orice altă naționalitate. Predarea se face integral în limba română și engleză. Sperăm că în viitor vom introduce și cursuri de limba română pentru a păstra valorile culturale ale României“, i-a mărturisit pastorul jurnalistului Bogdan Bolojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel