Parlamentul UE aprobă: Încărcător universal pentru smartphone-uri. Se vor economisi 250 de milioane de euro pe an

Elena Didila |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

Prima „undă verde” pentru europarlamentari. Noile reguli vă vor asigura că nu trebuie să cumpărați un încărcător nou de fiecare dată când cumpărați un dispozitiv electronic.

Asosit primul acord al Parlamentului European de a introduce un încărcător universal pentru toate smartphone-urile, tabletele și camerele digitale. Noile reguli UE ar trebui să permită consumatorilor să nu mai aibă nevoie de un încărcător nou de fiecare dată când cumpără un nou dispozitiv electronic, unificând standardele pe modelul portului USB-C, indiferent de producător, potrivit Europa Today.

Propunerea, scrie Consiliul UE, „va îmbunătăți comoditatea pentru consumatori prin armonizarea interfețelor de încărcare și a tehnologiei de încărcare rapidă. Prin această nouă legislație, vânzarea încărcătoarelor de baterii va fi separată de vânzarea dispozitivelor electronice, astfel încât un nou încărcător de baterii să fie separat. nu este inclusă neapărat în achiziționarea unui nou dispozitiv. Acest lucru va reduce deșeurile electronice asociate cu fabricarea, transportul și eliminarea încărcătoarelor de baterii”, se arată într-un comunicat.

 

Încărcător universal: excepțiile

 

Conform legislației, vor exista unele excepții pentru dispozitivele care sunt prea mici pentru a găzdui un port USB-C, cum ar fi ceasurile inteligente, dispozitivele de monitorizare a sănătății și unele echipamente sportive. Dispozitivele vor trebui, de asemenea, să aibă etichete pe opțiunile de încărcare pentru a ajuta mediul înconjurător, determinând consumatorii să nu cumpere încărcătoare suplimentare.

 

Smartphone-urile nu vor mai trebui vândute cu încărcător

 

Soluția standardizată și faptul că smartphone-urile nu vor mai trebui vândute cu încărcător vor contribui, potrivit executivului UE, la reutilizarea dispozitivelor de încărcare, și vor ajuta consumatorii să economisească 250 de milioane de euro pe an. Potrivit unui studiu, jumătate dintre încărcătoarele vândute cu telefoane mobile în 2018 aveau o ieșire USB micro-B, în timp ce 29% includeau un conector USB-C și 21% o ieșire Lightning, cea a dispozitivelor Apple.

În virtutea utilizării din ce în ce mai frecvente a încărcării fără fir pentru dispozitivele mobile, deputații europeni solicită, de asemenea, Comisiei UE o strategie, până la sfârșitul anului 2026, care să permită acestei soluții de încărcare să funcționeze în combinație cu celelalte. 

Scopul noilor reguli este de a evita fragmentarea pieței și de a reduce dependența consumatorului de un singur producător, precum și de a reduce deșeurile și impactul asupra mediului al sectorului tehnologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel