Parlamentul European, undă verde pentru acordul privind consolidarea mandatului Europol

Elena Didila |
Data publicării:
Sursa europa.eu
Sursa europa.eu

Parlamentul European a dat undă verde pentru acordul privind consolidarea mandatului Europol, agenția de poliție a UE, care sprijină investigațiile polițienești desfășurate de statele membre, se arată în comunicatul oficial al Legislativului European.

 Europol va putea desfășura proiecte de cercetare și va putea primi date de la părți private  Agenția de poliție va avea un ofițer pentru drepturile fundamentale  Autoritatea UE pentru Protecția Datelor dorește să supravegheze prelucrarea datelor de către Europol.

 

Miercuri, plenul Parlamentului European a dat undă verde finală acordării de noi competențe Europol

 

Cu 480 de persoane pentru, 143 împotrivă și 20 de abțineri, europarlamentarii au susținut acordul încheiat în februarie de negociatorii Parlamentului și Consiliului privind consolidarea mandatului Europol, agenția de poliție a UE, care sprijină investigațiile polițienești efectuate de statele membre.

Conform noilor reguli, Europol va putea desfășura proiecte de cercetare și inovare, va prelucra seturi mari de date și va ajuta autoritățile naționale să analizeze investițiile străine directe în cazurile legate de securitate.

Atunci când se ocupă de conținut terorist sau de materiale de abuz sexual asupra copiilor, Europol va putea primi date de la companii private, de exemplu servicii de comunicații, potrivit comunicatului.

 

Noul ofițer pentru drepturile fundamentale și asigurarea respectării normelor UE de protecție a datelor

 

Pentru a echilibra noile puteri ale agenției de poliție cu o supraveghere adecvată, colegislatorii au convenit ca agenția să creeze un nou post pentru un ofițer pentru drepturile fundamentale.

 În plus, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) va supraveghea operațiunile Europol de prelucrare a datelor cu caracter personal și va lucra împreună cu responsabilul cu protecția datelor al agenției. Cetățenii vor putea consulta datele personale legate de aceștia contactând autoritățile din statele membre sau direct Europol.

Textul juridic trebuie acum să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu, înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

 

Ce este Europol?

Europol este agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii. Scopul principal este acela de a contribui la crearea unei Europe mai sigure, în beneficiul tuturor cetățenilor UE.

Având sediul la Haga, în Țările de Jos, agenția sprijină cele 27 de state membre în lupta lor împotriva criminalității grave și a actelor de terorism comise la nivel internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel