Parlamentarii USR, protest în fața Ministerului Educației. ”Stop afacerilor imobiliare în universități”

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursă foto: Ștefan Pălărie, Facebook
Sursă foto: Ștefan Pălărie, Facebook

Parlamentari ai USR şi susţinători ai partidului protestează în faţa sediului Ministerului Educaţiei împotriva prevederilor unui proiect de ordonanţă care, susţin ei, ar transforma universităţile din România în dezvoltatori imobiliari.

Parlamentarii și susținătorii Uniunii Salvați România (USR) au organizat marți un protest în fața sediului Ministerului Educației, manifestându-și dezaprobarea față de un proiect de ordonanță care ar putea transforma universitățile din România în dezvoltatori imobiliari.

”Este absolut scandalos”

 

Potrivit reprezentanților USR, proiectul în consultare al Ministerului Educației este considerat "inacceptabil", iar accentul ar trebui să fie pus pe performanța academică a instituțiilor de învățământ.

"Suntem aici membri, senatori, deputați ai Comisiilor de învățământ din Parlamentul României și membri și susținători ai USR într-un gest spontan de protest față de textul ultimei ordonanțe prin care doamna Ligia Deca, ministrul Educației, o pregătește să o dea în zilele următoare. Este 'inadmisibil' ca un înalt demnitar al statului să propună legi 'cu dedicație' pentru dezvoltatori imobiliari", a declarat Ștefan Pălărie, senator. 

"O să îi solicităm doamnei ministru să ne explice care sunt avantajele acestei modificări legislative, cum aceste avantaje ar putea să fie vreodată mai mari decât haosul juridic creat de prevederile din textul legii. Altminteri, ajungem într-un haos. Înţelegem că doamna ministru ignoră problemele reale, dar este absolut scandalos ca dumneaei să se ocupe de probleme imobiliare când învăţământul românesc este atât de evident cu totul şi cu totul la pământ. Retrageţi din ordonanţa de urgenţă pe care o pregătiţi această prevedere dezastruoasă legată de dezvoltările imobiliare ale universităţilor şi aruncaţi la gunoi bucata asta de ordonanţă vopsită care strecoară un lucru abominabil", a afirmat Pălărie.

” 'România Educată' este doar o amăgire "

 

În același timp, senatoarea USR Silvia Dinică a acuzat-o pe Ligia Deca că se ocupă "de orice altceva decât de progresul școlii", subliniind că legislația în domeniul educației ar trebui să fie orientată spre beneficiul elevilor.

"Ceea ce vedem de la momentul la care s-au votat Legile Educaţiei este că preocuparea este în orice altă parte şi nu în folosul elevilor. Am văzut nişte legi votate în plenul Parlamentului, dar ale căror termene de implementare au fost amânate. Încă de anul trecut am depus proiect de lege pentru ca informatica să se afle în STEM, una dintre scăpările Legii Educaţiei. Informatica, o materie esenţială pentru domeniul ştiinţei şi al tehnologiei, nu era acolo. (...) Abia acum, în martie, Ligia Deca a remediat acest lucru, deşi proiectul USR este în Parlament încă de anul trecut", a spus Silvia Dinică.

Protestul a venit și în contextul depunerii unor proiecte de lege de către USR pentru îmbunătățirea sistemului educațional, inclusiv pentru includerea informaticii în domeniul STEM și pentru creșterea accesului tinerilor cu dizabilități la programele universitare, relatează Agerpres.

"Avem sub 1.000 de studenţi cu dizabilităţi în toate universităţile din România. Pare că nu îi pasă nici de acest proiect. De asemenea, planurile-cadru vedem că nu sunt gata nici astăzi. (...) 'România Educată' este doar o amăgire", a susţinut senatoarea USR. 

În final, manifestanții au subliniat necesitatea ca prioritățile din domeniul educației să fie ajustate pentru a reflecta nevoile și aspirațiile reale ale elevilor și studenților din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel