Pariu că nu știai? Află 20 de lucruri fascinante despre apă

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
20 de lucruri fascinante despre apă
20 de lucruri fascinante despre apă

Nu credeai că un element atât de banal precum apa poate fi distractiv? Află că te înșeli. Descoperă în materialul nostru 20 de lucruri fascinante despre apă. 

Cele 20 de lucruri fascinante despre apă pe care le vei citi în continuare sunt doar câteva picături de informații pe care să le adăugați la fondul dumneavoastră de cunoștințe generale despre lume și viață. 

1. Există aproximativ 1,5 miliarde de kilometri cubi de apă pe Pământ. Asta înseamnă 1,5 miliarde de trilioane de litri sau 800 de trilioane de piscine olimpice.

2. Dacă toată această apă ar fi distribuită uniform pe suprafața Pământului, ar avea o adâncime de 3.700 de metri.

3. 97% din apa de pe Pământ este sărată. 2,1% este blocată în calotele de gheață polare și mai puțin de 1% este disponibilă sub formă de apă dulce.

4. Apa este lipicioasă. Moleculele de apă adoră să se lipească de lucruri, mai ales între ele. Este ceea ce îi conferă o tensiune superficială atât de mare. Apa te ține în viață: apa poate trage sângele pe vasele înguste din corp, adesea împotriva forței de gravitație.

5. Apa ar trebui să fie un gaz la temperatura camerei. Toate moleculele similare, cum ar fi hidrogenul sulfurat (H2S) și amoniacul (NH3), sunt gaze. Tocmai proprietatea moleculelor de apă de a fi lipicioase face ca apa să rămână lichidă.

6. Apa este a doua cea mai comună moleculă din univers. Cea mai comună este hidrogenul gazos, H2.

7. Cel mai mare nor de vapori de apă cunoscut a fost descoperit de oamenii de știință de la Nasa în jurul unei găuri negre aflate la 12 miliarde de ani lumină de Pământ. Acesta conține de 140 de trilioane de ori mai multă apă decât toată apa din oceanele lumii.

8. Toată apa de pe Terra a ajuns pe Pământ în comete și asteroizi. S-a întâmplat între 4,5 și 3,8 miliarde de ani în urmă, într-o perioadă în care planeta noastră a fost bombardată încontinuu. 

9. Într-o viaţă de aproximativ 70 de ani, un om consumă, în medie, 115 tone de apă, echivalentul a peste 2 vagoane cisternă.

10. Cu cât este mai rece apa pe care o bem în timpul meselor, cu atât mai încet va fi procesul digestiv.

20 de lucruri fascinante despre apă

 

11. 85% de boli din toată lumea se transmit prin intermediul apei.

12. Soarele și alte stele asemănătoare creează în fiecare secundă echivalentul a 100 de milioane de ori mai multă apă decât cea din râul Amazon.

13. Corpul tău este format între 60% și 70% apă. Acest lucru se schimbă în diferite momente ale vieții tale. Un făt uman are aproximativ 95% apă în primele luni, ajungând la 77% apă la naștere. Într-o persoană de 70 kg, există 42 de litri de apă. Două treimi din această apă se află în celule. 

14. Cel mai adânc lac din lume se afla în Siberia, Rusia. Lacul Baikal are o adâncime de peste 1.700 de metri.

15. Sunetul se propagă mai rapid prin apă decât prin aer.

16. Apa se dilată atunci când îngheață, spre deosebire de aproape orice alt lichid. Acest lucru a fost crucial pentru viață. Lacurile și râurile îngheață de sus în jos, astfel încât, chiar dacă Pământul s-a confruntat cu ere glaciare succesive, a existat întotdeauna apă lichidă pentru ca viața să continue să evolueze.

17. Apa caldă îngheață mai repede decât apa rece. Acest lucru este cunoscut sub numele de Efectul Mpemba și nimeni nu știe de ce se întâmplă.

18. Un duș de cinci minute consumă 200 de litri de apă.

19. Folosești 8 litri pentru a trage apa la toaletă, cam cât folosești pentru a te spăla pe dinți.

20. Este nevoie de 200 de litri de apă pentru a produce boabele de cafea pentru o ceașcă de cafea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel