Parchetul extinde ancheta împotriva fostului cancelar Sebastian Kurz

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Parchetul austriac a extins ancheta care îl vizează pe fostul cancelar Sebastian Kurz, percheziţionând sediului unui cotidian suspectat că a publicat articole favorabile politicianului în schimbul unor reclame guvernamentale, transmit vineri dpa şi AFP.

Potrivit procurorilor, Kurz şi alte opt persoane sunt suspectaţi de deturnare de fonduri, mită şi corupţie.

Thomas Schmid, un fost apropiat al lui Kurz, a depus mărturie că a fost plasată reclamă guvernamentală în alte două cotidiane pentru a asigura o acoperire mediatică favorabilă cancelarului.

Anchetatorii au percheziţionat joi sediul din Viena al cotidianului gratuit de mare tiraj Heute, pe baza mărturiei lui Schmid, fost secretar general al Ministerului Finanţelor.

În replică, fostul cancelar a scris vineri pe Facebook: 'În ce priveşte recentele relatări, aş vrea în primul rând să declar că afirmaţiile lui Thomas Schmid care mă incriminează sunt false'.

Potrivit lui Kurz, Schmid încearcă astfel să scape de responsabilitate pentru propriile fapte.

Fostul cancelar a mai scris că 'aşteaptă cu nerăbdare ziua în care se va dovedi în justiţie că aceste acuzaţii sunt false'.

Editorul Heute, Eva Dichand, a respins la rândul său ca falsă orice acuzaţie privind presupuse acorduri de plasare de reclamă şi de influenţă politică.

Potrivit lui Schmid, Sebastian Kurz ştia despre deturnările de fonduri publice realizate între 2016 şi 2018 pentru a-i favoriza ascensiunea fulgerătoare.

Un alt tabloid, Oesterreich, este suspectat că a publicat sondaje trucate favorabile lui Kurz şi plătite din bani publici.

Într-o altă anchetă, fostul cancelar este suspectat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare care încerca să afle dacă Sebastian Kurz intervenise pentru numirea lui Thomas Schmid în fruntea unui concern public.

Kurz a demisionat din funcţia de cancelar şi de la şefia Partidului Poporului (ÖVP) în octombrie 2021 după ce împotriva sa şi a anturajului său au fost deschise anchete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel