Orban: Referendumul a fost o decizie salutară a președintelui. Este validat și produce efecte imediat după ce CCR l-a validat

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că referendumul a fost o decizie salutară a președintelui Klaus Iohannis, care a permis romanilor să se pronunțe asupra unor probleme care generau disfuncționalități majore.

Ludovic Orban a spus că referendumul este validat și produce efecte imediat după ce CCR l-a validat.

 

"Referendumul a fost o decizie salutara a presedintelui, care a permis românilor să se pronunțe asupra unor probleme care generau disfunctionalităti majore, iar românii au înțeles chemarea președintelui la referendum, au venit în număr foarte mare la vot, referendumul este validat și produce efecte imediat dupa ce CCR l-a validat. (...)

Am si explicat că referendumul deja produce efecte, asta chiar prin deciziile Curții Constituționale. Exista o decizie a CCR, 682/2012, care a fost legată de referendumul din 2012, care statuează că, odată ce cetățenii au decis ceva într-un referendum, chiar și consultativ, Parlamentul care încearcă sa adopte prevederi vădit contrare opțiunii exprimate de români la referendum încalcă Constituția.

Asadar, orice modificare a unei legi vădit împotriva voinței exprimate la referendum este considerată, de către CCR, neconstituțională.

CCR a spus ca nu trebuie inclus asta în Constituție. Așteptăm motivarea și vom pregăti un proiect de lege pentru a modifica legea penală pentru a transpune în lege, dacă nu se poate pune în litera Constituției un text care să pună în practică voința exprimată de catre cetăteni.

In ceea ce priveste celelalte prevederi ale proiectului de reviziuire a Constitutiei, interzicerea ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei, a infractiunilor, pedepselor si organizarii judecatoresti, crearea mecanismului de exercitare a controlului constitutional asupra OUG - una din marile probleme ale Constitutiei Romaniei -, prin acordarea dreptului de sesizare a Curtii si altor institutii decat Avocatul Poporului. In oglinda cu proiectele de legi, si pentru OUG va putea fi sesizata Curtea si de catre presedinte, si de catre ICCJ, si de care 50 de deputati sau 25 de senatori.

Este inclus în proiectul de reviziure inclusiv initiativa "Fara penali" privind integritatea. Noi am adaugat ceva in plus: sa functioneze aceasta interdictie nu doar pentru alegerile interne, ci si pentru cele europarlamentare.", a declarat Ludovic Orban pentru ziare.com.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel