Orban spune că anticipa momentul când a știut că virusul lovește România: „După primele cazuri de ACOLO“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seara, despre momentul în care a știut că pandemia va lovi România. Acesta spune că atunci când a ajuns la Guvern a găsit un document care data din 2018, în care se recomanda refacerea stocurilor strategice în caz de epidemie.

Ludovic Orban a fost întrebat, joi seara, la B1 TV, despre momentul în care a știut că România va fi lovită de pandemia de COVID-19.

„Am purtat o discuție imediat ce a apărut în China, după primele cazuri. Dacă vă aduceți aminte, noi am emis Ordonanța de Urgență pentru refacerea stocurilor strategice cu aproximativ o lună jumate de a apărea primul caz în România. Ne-am pregătit, de exemplu, noi nu am avut niciun caz importat din China, deși mulți s-au întors după Anul Nou chinezesc. Noi, din China, nu am avut niciun caz importat. Primul caz ne-a venit din Italia, pentru că în Italia izbucnise puternic. 27 februarie am avut primul caz. Noi am avut primul caz și am dat OUG în ianuarie”, a spus premierul.

Orban a spus că a găsit un document la Guvern prin care se recomanda încă din 2018 refacerea stocurilor strategice în caz de epidemie, însă cu toate acestea, stocul găsit era zero.

Stocurile strategice erau zero, nu exista nimic

 

„Exista această posibilitate (unei pandemi – n.r.). (...) Sigur, am găsit un document care data din 2018 adresat Guvernului, în care li se readucea aminte că trebuie să refacă stocurile strategice, că trebuie să refacă stocurile strategice să poată face față unei epidemii în cazul în care apare și stocurile strategice erau zero, nu exista nimic. Nu au dat nicio explicație. A trebuit să facem eforturi uriașe, să dezvoltăm capacitatea sistemului de sănătate publică în condițiile în stocul era zero, direcțiile de sănătate publică (...) le-au omorât, erau aproape la stadiul de neființă, erau în moarte clinică. A trebuit să refacem toate sistemele. În spitale... foarte multe erau nepregătite. În prima parte a pandemiei am avut foarte multe cazuri care au apărut în spitale. Procedurile nu erau respectate, management de o calitate execrabilă a multor unități de sănătate publică, mai ales cele cu subordonare locală, pentru că de multe ori baronii și-au pus niște prepuși mai mult pe chestiuni de interese politice”, a mai spus Orban.

Premierul a fost întrebat dacă nu cumva șeful DSU, Raed Arafat, era cel care trebuia să se ocupe de stocul strategic, iar șeful Guvernului a negat și chiar a spus că are o relație foarte bună și Arafat și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În acest caz nu a fost responsabilitatea domnului Arafat. (...) Trebuia să ai un act normativ, să poți să faci procedurile de refacere a stocurilor strategice (...). Avem o colaborare extrem de bună, este un om prezent (Arafat – n.r.), un care știe ce e de făcut, un om care la orice oră din zi sau din noapte suni este prezent, caută soluții și, practic, cunoaște foarte bine acest sistem. Domnul Tătaru este prezent aproape peste tot și nu s-a ferit să se ducă peste tot, chiar unde sunt riscuri majore”, a mai spus Ludovic Orban, citează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel