ONU: Un milion de ucraineni au fugit din țară, într-o săptămână

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Femeile și copiii din Ucraina fug ca să se salveze. Românii, mobilizare exemplară mâncare, fructe, dulciuri, apă sau un ceai cald pentru refugiați
Femeile și copiii din Ucraina fug ca să se salveze. Românii, mobilizare exemplară mâncare, fructe, dulciuri, apă sau un ceai cald pentru refugiați

Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, notează AFP.

"În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine", a scris Filippo Grandi pe Twitter.

"Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi", a pledat el.

Filippo Grandi intenţionează să viziteze în următoarele zile România, Moldova şi Polonia, trei ţări care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni pe teritoriul lor.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care "cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

Pe teren, forţele ruse şi-au continuat înaintarea, cucerind, printre altele, Herson, un mare oraş din sudul Ucrainei.

România primește refugiați fără pașaport și îi cazează în spații improvizate

 

România continuă să primească refugiați din Ucraina. 

În taberele mobile amplasate pentru refugiaţii din Ucraina în Siret şi Rădăuţi, precum şi în sălile de sport şi de clasă amenajate cu aceeaşi destinaţie în Rădăuţi, Milişăuţi, Siret şi Suceava sunt în prezent aproximativ 1.732 de persoane, aproape dublu faţă de ziua precedentă, iar alte 3.005 au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau continuă tranzitul spre alte destinaţii, a informat, joi, Prefectura Suceava.

Totodată, sursa citată a menţionat că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, unităţi administrativ teritoriale, operatori economici şi persoane fizice mai dispun 3.542 de locuri de cazare, din care în prezent sunt ocupate 623.

Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret a crescut faţă de ziua precedentă, cele mai multe persoane fiind cetăţeni ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Suceava, Ilie Poroch Seriţan, a informat, joi, că prin PTF Siret, în data de 2 martie, în intervalul orar 00,00-24,00 a intrat în ţară un număr de 9.888 de persoane, comparativ cu 8.285 raportarea precedentă, din care 7.041 cetăţeni ucraineni, faţă de 5.840 cu o zi înainte., relatează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel