ONU le cere statelor să interzică evacuările sau expulzările din locuinţe pe durata pandemiei: "Poate însema să îţi pierzi viaţa"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un expert al ONU a făcut apel marţi la guverne să interzică evacuarea ocupanţilor din locuinţe atâta timp cât va dura pandemia de COVID-19, lansând un semnal de alarmă în privinţa numărului de persoane evacuate din întreaga lume, relatează AFP.

"A-ţi pierde domiciliul în timpul acestei pandemii poate însemna să-şi pierzi viaţa", a subliniat Balakrishnan Rajagopal, raportorul special al ONU pentru dreptul la locuinţă.

"Asistăm astăzi la o accelerare a numărului evacuărilor şi demolărilor de locuinţe", a spus expertul independent, numit de Consiliul drepturilor omului al ONU.

"Dreptul la locuinţă este central în orice răspuns la pandemie", a adăugat el.

Rajagopal a dat exemplul Kenyei, unde peste 8.000 de persoane au fost evacuate din locuinţe într-o singură zi în luna mai, şi al Braziliei, unde peste 2.000 de familii şi-au pierdut casele în plină pandemie.

Interdicţiile provizorii ale evacuărilor decise "în numeroase ţări au expirat sau sunt pe punctul de a lua sfârşit, ceea ce suscită grave îngrijorări în privinţa unui posibil tsunami al expulzărilor care ar urma", a avertizat el.

"Guvernele nu ar trebui să permită ca oamenii să rămână fără adăpost în cursul acestei pandemii pentru că şi-au pierdut locurile de muncă şi nu pot să-şi plătească chiria sau creditul imobiliar", a subliniat expertul.

Potrivit Institutului Aspen, peste 40 de milioane de americane riscă să-şi piardă domiciliul în cursul viitoarelor luni.

"Expulzările forţate sunt o încălcare scandaloasă a drepturilor omului", a reamintit Balakrishnan Rajagopal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel