OMS, precizări despre epidemia de coronavirus: "Se află într-un punct decisiv"

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că epidemia de coronavirus a atins un "punct decisiv", cerând statelor să acţioneze "rapid" pentru a stăvili acest "virus foarte periculos", relatează AFP.

Epidemia, apărută în decembrie în Wuhan, China, a provocat peste 78.600 de îmbolnăviri în această ţară, dintre care peste 2.700 de decese.

Însă, a subliniat şeful OMS "ceea ce se întâmplă în restul lumii reprezintă principala noastră îngrijorare", cu peste 3.470 de cazuri înregistrate în 44 de ţări.

"Dovezile pe care le avem arată că nu pare să existe o transmitere comunitară generalizată", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Însă, "ne aflăm într-un moment decisiv", a mai spus el, menţionând că în ultimele două zile, numărul zilnic de noi infecţii cu coronavirus la nivel mondial este în prezent mai mare decât cel înregistrat în China.

În plus, în ultimele 24 de ore, şapte ţări, între care Brazilia şi Norvegia, au înregistrat câte un prim caz.

În faţa acestei situaţii, şeful OMS a cerut ţărilor să acţioneze "rapid", pregătindu-se să facă faţă epidemiei chiar dacă nu au înregistrat încă niciun caz.

"Dacă acţionaţi acum într-o manieră agresivă, puteţi stăvili acest coronavirus. Sfatul meu este să acţionaţi rapid '', a spus el.

COVID-19 nu trebuie comparat cu o gripă comună, dar măsurile pentru prevenirea infecţiei sunt similare, a mai spus directorul OMS.

"Dacă mi-aţi solicita sugestii pentru a preveni acest virus, aş da sfaturi similare ca în cazul gripei: spălaţi-vă frecvent mâinile, nu vă atingeţi faţa cu mâinile ... în absenţa unui vaccin şi chiar dacă ştiinţific nu este acelaşi lucru ca gripa, principiile de bază pentru a preveni infectarea sunt acelaşi", a spus oficialul în cadrul unei conferinţe de presă, citat de EFE.

"Epidemiile din Iran, Italia şi Coreea de Sud arată ce poate face acest virus", a mai spus el, menţionând că aceste ţări se confruntă cu numeroase cazuri de pneumonie virală.

În acelaşi timp, a menţionat directorul OMS, "mai multe ţări nu au mai raportat cazuri de peste două săptămâni", precum Belgia, Cambodgia, India, Rusia şi Vietnam. "Fiecare dintre aceste ţări este diferită. Şi, fiecare arată că măsurile agresive şi timpurii pot împiedica transmiterea înainte ca virusul să se instaleze", a afirmat el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel