Olanda. Noi proteste împotriva măsurilor anti-COVID, după violenţele de vineri din Rotterdam. Zeci de persoane au fost reținute

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Olanda. Noi proteste împotriva măsurilor anti-COVID, după violenţele de vineri din Rotterdam. Zeci de persoane au fost reținute
Olanda. Noi proteste împotriva măsurilor anti-COVID, după violenţele de vineri din Rotterdam. Zeci de persoane au fost reținute

Noi manifestaţii au avut loc, sâmbătă, în Olanda împotriva măsurilor sanitare, a doua zi după o "orgie de violenţă" care a afectat Rotterdam, unde 51 de persoane au fost reţinute, iar două rănite de gloanţe, relatează AFP.

La Breda (sud), în apropiere de frontiera belgiană, circa 300 de persoane au defilat pe străzile oraşului, purtând pancarte cu inscripţia "Nu carantinei" şi opunându-se planului guvernamental de a restricţiona accesul persoanelor nevaccinate în unele locuri, în special baruri şi restaurante.

Mai multe sute de manifestanţi s-au adunat de asemenea în Piaţa Dam, în centrul capitalei Amsterdam, încadraţi de o prezenţă poliţienească masivă, potrivit imaginilor difuzate de media olandeze şi de reţelele de socializare. Organizaţia împotriva măsurilor sanitare United We Stand Europe îşi anulase totuşi manifestaţia pe care intenţiona să o desfăşoare la Amsterdam, explicând că menţinerea ei "nu ni se pare justă" după haosul care a lovit centrul Rotterdamului, al doilea oraş ca mărime al ţării, vineri seara, relatează Agerpres.

 

Zeci de persoane fiind arestate şi cel puţin şapte rănite 



O manifestaţie a degenerat în violenţe, mai multe zeci de persoane fiind arestate şi cel puţin şapte rănite, între care două cu gloanţe. "Doi manifestanţi turbulenţi au fost răniţi când au fost loviţi de câte un glonţ. Ei sunt în continuare la spital", a declarat poliţia olandeză, adăugând că o anchetă va fi efectuată pentru a stabili "dacă rănile au fost provocate de gloanţe ale poliţiei".

"Focuri de avertismente au fost trase în mai multe rânduri. La un moment dat, situaţia a devenit atât de periculoasă încât agenţii s-au simţit obligaţi să tragă asupra ţintelor", a indicat poliţia.

Un poliţist a fost transportat de asemenea la spital pentru a-i fi îngrijite rănile la picior, alţi agenţi având leziuni auditive provocate de focuri de artificii trase de manifestanţi.

 

Incidentele de vineri seara, calificate drept "orgie a violenţei"



Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a calificat incidentele drept "orgie a violenţei". "Tulburările şi violenţa extremă împotriva poliţiştilor, scutierilor şi pompierilor ieri seară la Rotterdam sunt oribile de văzut", a reacţionat sâmbătă ministrul olandez al securităţii şi justiţiei, Ferd Grapperhaus, exprimându-şi regretul faţă de distrugerile "considerabile" produse.

"Bărbaţii şi femeile care coboară în stradă în fiecare zi pentru securitatea noastră au fost bombardaţi cu pietre şi focuri de artificii", a afirmat el într-un comunicat, adăugând că "poliţia şi ministerul public îşi utilizează toate mijloacele pentru a-i depista, urmări, pedepsi pe aceşti turbulenţi".

"După mari perturbări ieri, echilibrul este pe cale de a se reface. Există multe pagube, persoane au fost rănite, iar altele au arestate", a declarat pe Twitter poliţia locală sâmbătă dimineaţă.

Mai multe persoane au afirmat pe reţelele de socializare că cineva ar fi murit în cursul violenţelor de la Rotterdam. "Aşa ceva nu a fost semnalat nici din partea noastră, nici din partea Direcţiei naţionale pentru anchetele penale", a reacţionat poliţia din Rotterdam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel