Olaf Scholz, mesaj pentru Vladimir Putin: „Ne aşteptăm ca Rusia să ia măsuri clare pentru a reduce tensiunile”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat joi că Rusia nu trebuie să subestimeze „unitatea” şi „determinarea” europenilor, în timp ce continuă eforturi diplomatice intense pentru a dezamorsa criza ucraineană, relatează AFP şi Reuters.

„În această situaţie critică pentru noi toţi, Rusia nu ar trebui să ne subestimeze unitatea şi determinarea ca parteneri în cadrul UE şi ca aliaţi în cadrul NATO”, a dat asigurări cancelarul german la încheierea unei întâlniri, la Berlin, cu liderii celor trei state baltice.

„Nu este vorba mai puţin decât de evitarea unui război în Europa”, a afirmat Scholz, pentru care calea diplomatică rămâne prioritară pentru a realiza o ''dezescaladare'' a tensiunilor.

 

Președintele Rusiei urmează să aibă o întâlnire cu cancelarul Germaniei pentru a reduce tensiunile actuale din regiune



Cu o zi înainte, el i-a primit la Berlin pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda, după ce luni, la Washington, a fost primit de preşedintele american Joe Biden.

Cancelarul german se va deplasa la Moscova pe 15 februarie pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, după o vizită la Kiev cu o zi înainte.

„O nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei ar avea consecinţe politice, economice şi strategice foarte grave pentru Rusia”, a avertizat el joi.


„Acum ne aşteptăm ca Rusia să ia măsuri clare pentru a reduce tensiunile actuale din regiune”, a adăugat cancelarul german, precizând că Occidentul este deschis pentru „un dialog serios cu Rusia” căreia i-a înaintat „propuneri concrete”, fără a face precizări.

 

Rusia, acuzată de o operațiune militară împotriva Kievului



Rusia este acuzată că pregăteşte o nouă operaţiune militară împotriva Kievului, după anexarea Crimeei în 2014, acuzaţii respinse de Kremlin, care susţine că doreşte să-şi asigure securitatea în faţa ostilităţii Kievului şi NATO.

Premierul leton Arturs Krisjanis Karins a salutat promisiunea germană de a trimite în curând mai multe trupe în ţara vecină Lituania deoarece „aceasta creşte securitatea regională”.

Olaf Scholz a menţionat, de asemenea, că Germania, care conduce o operaţiune NATO în Lituania, unde sunt desfăşuraţi 500 de soldaţi germani, este pregătită să trimită trupe suplimentare în ţările baltice, ceea ce a confirmat joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel