Olaf Scholz cere Rusiei că reducă presiunile militare asupra Ucrainei

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a declarat preocupat, la Moscova, în legătură cu activităţile militare ruse din apropierea Ucrainei, cerând măsuri pentru reducerea tensiunilor şi evitarea unui conflict militar în Europa. 

"Noi suntem foarte preocupaţi în legătură cu viitoarele activităţi ale celor 100.000 de militari ruşi. Nu vedem niciun motiv întemeiat pentru aceste mobilizări de trupe. De aceea, este necesară în mod urgent o reducere a tensiunilor, este important acest lucru în actuala situaţie tensionată şi dificilă, astfel încât în Europa să nu fie niciun război", a declarat Olaf Scholz, potrivit publicaţiei Bild, în conferinţa de presă organizată la Kremlin împreună cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Extinderea NATO nu este pe agendă în acest moment", a subliniat Olaf Scholz, conform agenţiei RIA Novosti, în contextul în care Rusia se opune continuării extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est şi admiterii Ucrainei.

"Pentru noi, germanii, şi pentru europeni, este absolut clar că nu poate fi construită o securitate sustenabilă în detrimentul Rusiei, ci doar împreună cu Rusia. Avem o poziţie comună din acest punct de vedere, atât în cadrul NATO, cât şi în Uniunea Europeană", a subliniat Olaf Scholz.

Cancelarul Germaniei a pledat "un dialog deschis şi sincer pe toate temele" cu Rusia. "Germania este pregătită, împreună cu partenerii şi cu aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO, să discute cu Rusia despre acţiuni concrete în sensul îmbunătăţirii relaţiilor. Adresăm invitaţia unei noi reuniuni a Consiliului NATO-Rusia pe teme concrete. În cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Preşedinţia poloneză a iniţiat un nou proces diplomatic la nivel înalt. (...) Însă nu este negociabil principiul de nonlezare a graniţelor Europei şi a suveranităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei", a insistat Olaf Scholz.

"Orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei ar atrage consecinţe grave la nivel politic, economic şi strategic", a avertizat Olaf Scholz, salutând începerea retragerii efectivelor militare ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel