Reforma dorită de Berlin este propusă "în coordonare" cu UE şi ar urma "să se aplice rapid (...), începând din această iarnă", a spus Scholz într-un discurs în faţa şefilor de companii germane.
"Este de neconceput ca (...) cei care produc electricitate prin energie eoliană, energie solară sau cărbune (...) să facă profituri suplimentare deoarece preţul este stabilit în funcţie de electricitatea produsă prin gaz", a adăugat el.
Pe piaţa europeană, preţul de la ultima sursă de electricitate folosită pentru a răspunde cererii, deseori centralele de gaz, este cel care determină preţul ce li se impune tuturor operatorilor de pe continent.
Or, preţul la gaz a explodat, în contextul invaziei ruse din Ucraina, determinând de asemenea şi o creştere a celui la electricitate.
Banii luați de la firmele care produc electricitate din alte surse ar urma să fie distribuiți catre companiile vulnerabile, care produc prin gaz
Numeroase companii care produc electricitate prin alte surse decât gazul au obţinut de asemenea profituri uriaşe.
O reformă a acestui sistem, cerută de multă timp de Franţa, dar care diviza blocul comunitar, are parte în prezent aproape de un consens în UE, care discută conţinutul său.
Comisia Europeană propune în special confiscarea super-profiturilor companiilor din domeniul nuclear şi al energiilor regenerabile, pentru a le distribui companiilor mai vulnerabile.
Este de asemenea evocată o "contribuţie de solidaritate" pentru companiile de combustibili fosili (gaz, cărbune, petrol).
Propunerea germană este "aproape la fel" cu cea a Comisiei, a precizat Scholz. "Vom face ca ea să treacă rapid pentru a uşura povara" de pe gospodăriile germane, a adăugat el.
Scholz a dat asigurări totodată că Germania este bine poziţionată în perspectiva iernii, în ciuda reducerii fluxurilor de gaz din Rusia, datorită unor măsuri precum extinderea duratei de viaţă a două centrale nucleare, potrivit Reuters.
Nivelurile de depozitare de gaz ale Germaniei sunt mai mari acum decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi vor fi alimentate în continuare până la iarnă, a spus cancelarul german.
Germania vrea să facă trecerea spre hidrogen
Scholz a precizat totodată că Germania vrea să dea un impuls puternic industriei de hidrogen ca parte a eforturilor de a-şi diversifica sursele energetice şi de a-şi atinge obiectivele climatice.
Potrivit cancelarului german, hidrogenul este gazul viitorului.
El a adăugat că Germania va avea infrastructura necesară pentru a importa tot gazul de care are nevoie până la sfârşitul lui 2023 şi a evidenţiat construcţia unor terminale de gaz natural lichefiat în largul coastelor ţării.
Scholz s-a deplasat în Canada luna trecută pentru a semna un acord pentru a crea lanţuri de furnizare de hidrogen, iar Germania şi Canada sunt în discuţii pentru construirea unor terminale de gaz natural lichefiat pe coasta canadiană a Atlanticului în următorii cinci ani.
Hidrogenul este un combustibil cu zero emisii de carbon, potrivit pentru a alimenta cu electricitate marile maşini industriale şi vehiculele grele şi pentru încălzire, relateză Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News