Olaf Scholz a îndemnat la extinderea UE pe seama Balcanilor de Vest, Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi-a exprimat sprijinul faţă de ideea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de a crea o nouă "Comunitate Politică Europeană", care să permită ţărilor UE să poarte un dialog mai strâns cu partenerii din afara UE şi s-a declarat în favoarea admiterii ţărilor din Balcanii de Vest, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei. 

"Ţările din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova şi în viitor Georgia ar trebui să devină parte a UE" - a subliniat, luni, Scholz, luând cuvântul la Universitatea Carolină din Praga. El crede că acest lucru este "în interesul Uniunii Europene".

"O astfel de asociere - şi acest lucru este important pentru mine - nu este o alternativă la viitoarea extindere a UE" - a spus cancelarul, referindu-se la ideea creării unei noi comunităţi politice. În opinia sa, UE nu are un forum, care să permită liderilor UE, o dată sau de două ori pe an, să discute cu ţările partenere problemele centrale ale cooperării. Printre acestea, Scholz a menţionat problemele de securitate, energie şi lupta împotriva încălzirii globale.

Olaf Scholz a îndemnat la extinderea UE pe seama Balcanilor de Vest, Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

 

Ideea creării unei noi "comunităţi politice europene" a fost propusă de Macron, care doreşte astfel să îmbunătăţească cooperarea cu ţările care, în viitorul apropiat, nu au nicio perspectivă de a adera la Uniunea Europeană. Liderul francez a numit Ucraina printre astfel de ţări.

Referitor la dezvoltarea UE, Scholz s-a exprimat în favoarea consolidării independenţei unei Europe unite în problema aprovizionării cu materii prime importante. "Avem nevoie de un plan de joc (game plan), ceva ca o strategie Made in Europe 2030" - a spus cancelarul, potrivit Tass, titrează Rador.

Totodată, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

Olaf Scholz: România îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Spaţiul Schengen

 

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase" şi afirmă că "Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline".

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul. 

Președintele Klaus Iohannis salută anunțul cancelarului german Olaf Scholz, care susține că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. 

„Salut anunțul făcut astăzi, la Praga, de către Cancelarul federal Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Spațiul Schengen – un obiectiv strategic al țării mele, care în mod clar îndeplinește toate criteriile tehnice. Îi mulțumesc pentru implicarea personală”, transmite pe Twitter Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel