O țară vecină cu Rusia a decis să distrugă toate monumentele rusești

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Estonia va elimina toate memorialele publice sovietice din oraşul Narva, majoritar rusofon. 

Anunțul a fost făcut de Guvern, care a invocat tensiunile în creştere în oraş şi a acuzat Rusia că încearcă să exploateze trecutul pentru a diviza societatea estonă.

Cândva parte a Uniunii Sovietice, Estonia este membră atât a NATO, cât şi a Uniunii Europene şi a fost o susţinătoare fermă a Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti din 24 februarie. Cu toate acestea, aproape un sfert din populaţia sa de 1,3 milioane sunt etnici ruşi, iar guvernul este îngrijorat ca această minoritate să nu cadă sub influenţa fostului stăpân.

Marţi, autorităţile estoniene din Narva au îndepărtat cu o macara un tanc sovietic din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, conform unor imagini transmise de postul naţional ERR. Operaţiunea a fost îndeplinită de militari, au declarat surse din poliţie agenţiei de presă BNS. Premierul Kaja Kallas a declarat că îndepărtarea tancului a fost ordonată "deoarece tensiunile iau amploare în Narva şi în regiune", iar Estonia nu trebuie să ofere Rusiei posibilitatea de a exploata trecutul ţării pentru a diviza şi mai mult societatea, a transmis BNS.

Populația, majoritar rusă

 

Populaţia din regiunea Ida-Viru din nord-estul Estoniei, care se învecinează cu Rusia şi include Narva, este constituită în proporţie de trei sferturi din etnici ruşi, potrivit statisticilor oficiale. Estonienii au o viziune mixtă asupra istoriei lor: invadaţi atât de forţele germane naziste cât şi de forţele sovietice în timpul războiului, aveau oameni luptând de ambele părţi. Epoca sovietică a marcat şi deportarea a zeci de mii de estonieni în lagărele de muncă din Siberia.

În 2007, la Tallinn au avut loc revolte ale tinerilor rusofoni, după ce autorităţile au demolat din centrul capitalei un monument dedicat Armatei Roşii din al doilea război mondial. Autorităţile ruse au descris acest lucru drept o insultă la adresa luptătorilor sovietici care i-au alungat pe ocupanţii nazişti din Estonia şi au negat orice implicare în atacurile cibernetice ulterioare împotriva instituţiilor de stat estoniene.

În comunicatul de marţi, guvernul estonian a mai menţionat că va elimina mai multe monumente sovietice din Narva, cum ar fi un memorial al victimelor războiului din epoca sovietică, care va fi înlocuit cu "o piatră de mormânt neutră". Ministrul de externe Urmas Reinsalu a declarat că oricărui străin care se va opune eliminării monumentelor i se va revoca permisul de şedere în ţară, a informat agenţia de presă BNS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel