O ţară UE votat o lege care acordă compensaţii femeilor rome sterilizate cu forţa

Andreea Cosma |
Data publicării:

Deputaţii cehi au adoptat vineri un proiect de lege prin care vor fi acordate compensaţii financiare sutelor de femei, majoritatea de etnie romă, care au fost sterilizate cu forţa timp de decenii, în timpul regimului comunist, dar şi mult timp după căderea acestuia, relatează AFP.

Măsura acoperă perioada cuprinsă între iulie 1966 şi martie 2012 şi prevede compensaţii în valoare de 300.000 de coroane cehe (circa 12.000 de euro) pentru fiecare persoană supusă sterilizărilor impuse de autorităţi, cele mai multe fiind femei, dar şi unii bărbaţi. În unele cazuri autorităţile au ameninţat cu preluarea copiilor în custodie sau cu retragerea ajutoarelor sociale dacă sterilizarea este refuzată.

Legea este menită să repare ''o greşeală a sistemului comunist'', a declarat deputatul de dreapta Bohuslav Svoboda, de formaţie medic ginecolog. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului evocă acest subiect de mai mulţi ani. Actul normativ urmează acum să fie examinat în Senatul de la Praga.

Sterilizările forţate au început sub regimul comunist în fosta Cehoslovacie, practică ce a continuat şi după căderea acestui regim în anul 1989. În anul 1993 Cehoslovacia s-a scindat în două state, Republica Cehă şi Slovacia.

În anul 2007 un tribunal ceh a stabilit acordarea de compensaţii unei femei care a declarat că a fost sterilizată nu doar fără consimţământul ei, ci şi fără să ştie. Ea crezuse că medicii s-au limitat să-i pună un sterilet şi a descoperit că era sterilă abia după ce a revenit la medic să-şi scoată steriletul pentru că dorea încă un copil.

Minoritatea romă este estimată la 200.000-300.000 de persoane în Republica Cehă, dintr-o populaţie totală de circa 10,6 milioane de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel