O specie foarte dăunătoare de furnici ar putea declanșa un „dezastru economic și ecologic”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O specie foarte dăunătoare de furnici ar putea declanșa un „dezastru economic și ecologic” / Foto: Unsplash
O specie foarte dăunătoare de furnici ar putea declanșa un „dezastru economic și ecologic” / Foto: Unsplash

O specie foarte dăunătoare de furnici se răspândește în Australia. Consiliul lansează un atac masiv împotriva insectelor invazive care ar putea declanșa un „dezastru economic și ecologic”

O specie periculoasă de furnici, originară din vestul Africii și din Asia, este în plină expansiune în Australia și se consideră că există un "risc ridicat" de răspândire la nivel național, ceea ce ar putea declanșa un "dezastru economic", transmite Daily Mail

Furnicile nebune galbene, care reprezintă o amenințare serioasă la adresa faunei sălbatice native, au fost descoperite pentru prima dată pe Coasta de Aur, se arată într-o notă a consiliului orașului. 

 

Furnicile pulverizează un acid dăunător 

 

Furnicile nu mușcă, în schimb pulverizează acid pentru a-și orbi și ucide prada, potrivit Invasive Species Council (ISC). 


„Deși sunt mici, ele pot roi în număr mare, ucigând animale mult mai mari, precum șopârle, broaște, mamifere mici, pui de broască țestoasă și pui de pasăre și remodelând ecosisteme întregi”, a precizat ISC.

Dacă nu sunt oprite, „ar putea amenința Queensland cu un dezastru economic și ecologic, punând în pericol industriile de trestie de zahăr și de turism ale statului”, a adăugat consiliul.

Furnicile au fost găsite pe o proprietate privată din Yatala, la 30 de minute la sud de centrul orașului Brisbane, și există mari temeri că s-ar putea răspândi și mai mult înainte de a fi oprite.

Într-o notă, obținută de News Corp, Gold Coast City Council a avertizat că „aceasta este singura infestare cunoscută în oraș, iar situl prezintă un risc ridicat de (răspândire) la nivel național”.

 

Consiliul face tot ce se poate pentru a elimina furnicile

 

„Această furnică invazivă reprezintă un risc semnificativ pentru oraș”, a adăugat consiliul.

Consiliul preia conducerea unui plan de eliminare a riscului pe care îl reprezintă furnicile nebune galbene pentru comunitate, deoarece poate avea acces la un tip de momeală care nu este disponibil companiilor de combatere a dăunătorilor sau proprietarilor de terenuri.

Hermann Vorster, președintele comitetului pentru stil de viață și comunitate al consiliului, a declarat că sosirea furnicilor nebune a urmat infestării pe scară largă a furnicilor roșii de foc, care reprezintă deja un cost semnificativ pentru contribuabili și pentru mediu.

„Noroc că suntem conștienți de incident și suntem siguri că îl putem eradica, dar acest lucru nu înseamnă că vom fi în siguranță”, a declarat dl Vorster.

Furnicile de foc roșii și furnicile nebune galbene au fost găsite în nordul Coastei de Aur, la sud de Brisbane. 

 

Furnicile nebune galbene se află pe lista celor mai grave 100 de specii invazive din lume

 

„Sunt o specie extrem de agresivă și au ajuns în Australia prin porturile noastre”, a precizat ISC. 

Ele au ajuns pentru prima dată pe Insula Crăciunului undeva înainte de 1934, iar de atunci au fost înregistrate în Queensland, Teritoriul de Nord și NSW. 

Furnicile amenință zone precum Wet Tropics World Heritage Area din Queensland, cea mai veche pădure tropicală tropicală care supraviețuiește continuu din lume. 

În străinătate, în locuri precum Johnston Atoll National Wildlife Refuge din mijlocul Oceanului Pacific, furnicile galbene nebune au ucis și deformat un număr mare de pui din coloniile de păsări marine, pulverizându-le în mod constant cu acid. 

Dacă furnicile nebune galbene nu sunt oprite din calea lor, ele ar putea amenința Queensland cu un dezastru economic și ecologic, punând în pericol industriile de trestie de zahăr și de turism ale statului. 

 

Ce sunt furnicile nebune galbene?

 

Furnicile nebune galbene se află pe lista celor mai grave 100 de specii invazive din lume. Sunt o specie extrem de agresivă și și-au făcut drum în Australia prin porturile noastre. 

Au ajuns pentru prima dată pe Insula Christmas în jurul anului 1934, dar de atunci au fost găsite în Queensland, Teritoriul de Nord și NSW. 

Acum amenință zone precum Wet Tropics World Heritage Area din Queensland, cea mai veche pădure tropicală care supraviețuiește fără întrerupere de pe planetă.

Furnicile nebune galbene nu mușcă. În schimb, ele pulverizează acid formic pentru a-și orbi și ucide prada. 

Deși sunt mici, ele pot roi în număr mare, ucigând animale mult mai mari, precum șopârle, broaște, mamifere mici, pui de broască țestoasă și pui de pasăre și pot remodela ecosisteme întregi.

Numărul și impactul furnicilor nebune galbene fluctuează în funcție de condițiile locale de mediu. Tropicele umede din Northern Queensland se întâmplă să fie habitatul lor ideal. 

Dacă nu sunt oprite din calea lor, acestea ar putea amenința Queenslandul cu un dezastru economic și ecologic, punând în pericol industriile de trestie de zahăr și de turism ale statului și având un impact devastator asupra comunităților locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel