EXCLUSIV  O româncă din Germania spune câți bani trebuie să câștigi ca să ai un trai decent: "S-a scumpit totul și aici" - VIDEO

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: Nicoleta_Gherasimoae/ Sursa: Youtube, DCNEWS RO
Foto: Nicoleta_Gherasimoae/ Sursa: Youtube, DCNEWS RO

Nicoleta Gherasimoae, româncă plecată de 20 de ani în Germania, a fost invitată în cadrul emisiunii "Diaspora în Direct", unde a vorbit despre cum foarte multe afaceri se închid în orașele mici și de câți bani are nevoie o familie pentru a supravețui în Germania.  

Românca a povestit în cadrul emisiunii cum din ce în ce mai multe business-uri din orașul în care locuiește, au dat faliment iar imaginea magazinelor goale pare sinistră. 

Factori precum facturile mari, chiriile exorbitante și costurile ridicate ale utilităților par a fi principalele obstacole cu care acești mici întreprinzători se confruntă. Inflația devine tot mai vizibilă în creșterea prețurilor, afectând puterea de cumpărare a consumatorilor. 

La cumpărături, pe străzi și în magazine, atmosfera nu mai reflectă agitația din urmă cu câțiva ani. Oamenii se plimbă prin magazine, dar nu mai par încărcați cu sacoșe, iar comportamentul de cumpărare a devenit mai prudent și mai selectiv. 

Este o realitate în care disponibilitatea limitată de bani dictează deciziile de cumpărare și generează o scădere a activității economice la nivel local.

”Se vor limita și locurile de muncă” 

 

„Oamenii merg la cumpărături, se plimbă, se uită și ies din magazine. Cam asta este realitatea, nu prea mai sunt bani (..)  Din perioada COVID, pentru majoritatea nemților s-a tras un semnal de alarmă. Ei sunt chibzuiți, și eu cred că pur și simplu își lasă banii deoparte sau se pregătesc pentru cei mai rău, „nu mai lărgesc cureaua”, ca să zic așa. Deci sunt mult mai chibzuiți și mult mai atenți la cheltuielile lor, pentru că, după cum vedem, chiar au venit ”acele timpuri”.  S-au mărit chiriile, s-au mărit prețurile, alimentele la supermarket au explodat pur și simplu.” 

„Se vor limita și locurile de muncă și va fi chiar foarte greu să găsească cineva de muncă. Încă este de muncă,  șantierele sunt pline, așa cum spun și conaționali noștri, „la muncile de jos” încă se mai găsește.” 

„În România am trăi frumos cu un salariu din Germania, nu ar lipsi absolut nimic”

 

Prețurile din România sunt mai bune în comparație cu Germania, spune românca, însă, doar din perspectiva unei persoane care câștigă un salariu minim pe economie în Germania. 

„Nu putem să spunem că sunt chiar ca aici, pentru că și salariu minim pe economie este diferit în Germania, altfel, dar majoritatea alimentelor sunt și în România chiar foarte scumpe. M-a impresionat faptul că oamenii acolo (n.r în România) lucrează pe un salariu foarte mic, poate un sfert din ceea ce noi câștigăm aici (n.r în Germania). În România am trăi decent și frumos cu un salariu din Germania, nu ar lipsi absolut nimic.” 

Prețul chiriilor în Germania 

 

„Majoritatea plătesc chirie în Germania. Eu, de exemplu, plătesc pentru un apartament de 84m², aproape 900 euro. În această sumă nu este inclusă lumină, fără nimic altceva, doar utilitățile, cum ar fi apa, gunoiul și câteva alte chestii.”

 

De câți bani are nevoie o familie de români care vrea să se stabilească în Germania, pentru un trai decent 

 

„În cazul unei familii, o familie care locuiește în Germania și sunt cinci membri, cum suntem noi, atunci vorbim de 3.000 de euro. Se duc ca și cum nu i-ai luat. Sunt costuri foarte mari. Oamenii au nevoie de o mașină, poate nu toți, dar dacă cineva are nevoie de una, este foarte greu să o întreții. S-a scumpit totul. S-a scumpit carburantul, s-au scumpit asigurările, impozitul pe an. Deci, pentru o familie, un cuplu cu copii, cam 3.000 de euro.” 

”Ideal ar fi un salariu de 2.500 net de persoană” 

 

„Un salariu minim de 2500 net de persoană ar fi ideal pentru un trai decent (n.r vacanțe, haine, șamd) dar fără datorii sau să îți construiești o casă în România, pentru că așa nu ar fi posibil.”

 

Youtube video image

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel