O familie de români din Olanda a deschis primul restaurant autentic românesc: "Gătim încet, cu dragoste"

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto:Familia Gavriluță  / Sursa: ad.nl
Foto:Familia Gavriluță / Sursa: ad.nl

"Casa bunicii", un colț românesc într-un orașel din Olanda. Iată povestea familiei Gavriluță, cei care au deschis primul restaurant cu specific românesc. 

Familia Gavriluță a găsit în Olanda un nou cămin pentru a-și clădi visul de a trăi și a prospera într-un mediu nou și promițător. Călătoria lor a început acum 16 ani, când fiul lor, Antonio, fascinat de frumusețea și liniștea Olandei, a dorit să facă din această țară locul său de rezidență. Astfel, în urmă cu câțiva ani, au pus bazele unui restaurant de familie, "Casa Bunicii", pe strada Kerklaan din Wateringen.

Florentina (47 de ani) se afla în 2007 în vacanță în Olanda cu soțul ei Leo (47 de ani) și fiul Antonio (acum 23 de ani). Fiul ei era uimit și se bucura de liniște, de verdeață și de faptul că putea traversa strada apăsând un buton.

Totul a început cu o firmă în construcții

 

Ea l-a întrebat dacă ar vrea să locuiască aici, iar el a spus da. Un an mai târziu s-au mutat. Leo a început o afacere proprie în construcții. Florentina a rămas acasă și s-a ocupat de administrația interprinderii.

În 2014, românii au primit dreptul de a lucra în Olanda fără permis de muncă, dar Florentina s-a dovedit a fi însărcinată și a trebuit să stea în concediu prenatal.

Când cel mic a mers la grădiniță, soțul ei a preluat o afacere de tip catering. Mama ei, Zoica (acum 67 de ani), a venit să o ajute. Au cumpărat o casă în Wateringen și mai târziu una mai mare în Monster, cu un garaj pentru construcție și o bucătărie mare pentru catering.

”Ne așteptam să vină mulți români” 

 

Când Antonio a simțit că munca sa ca avocat nu îi aduce satisfacția dorită din cauza programului încărcat, familia a decis să facă un pas curajos și să deschidă propriul restaurant. Au găsit locația perfectă în fostul restaurant italian Gentile din Wateringen.

Decizia de a deschide un restaurant autentic românesc într-un oraș tradiționalist a fost una îndrăzneață, dar care a adus rapid succes. Chiar și în primele săptămâni, localul a fost plin, atrăgând atât români, cât și olandezi, în căutare de experiențe culinare autentice.

„În primele săptămâni am fost imediat plini. Ne așteptam să vină mulți români, însă clienții erau împărțiți pe jumătate. Este singurul restaurant autentic românesc din Olanda. În Assen există o pizzerie cu câteva feluri de mâncare românești. Noi avem și pizza, cuptorul era deja aici când am preluat localul. Este un loc confortabil, pentru că este destul de ciudat să mergi într-un loc să mănânci undeva și să nu cunoști felurile de mâncare.”, a povestit Antonio pentru presa locală, Algemeen Dagblad. 

„Ne dorim să acordăm atenție în special mâncării noastre proprii. Pregătirea majorității felurilor de mâncare durează mult.”, a exclamat mama lui Antonio, Florentina. 

„Gătim cu ingrediente proaspete și pentru că durează mult, începem devreme cu pregătirea”, vine în completare tânărul. 

"Nu se poate cu totul. Papanașii îi facem proaspeți, altfel smântâna se va absorbi complet în aluat.", completează fratele mai mic, Alex, în vârstă de 9 ani. 

"Soțul meu lucrează acum dimineața în construcții și apoi ajută la cartofi prăjiți și la preparatele de la grătar.", spune Florentina. 

În weekenduri, viitoarea soție a lui Antonio, studenta greacă Stergiani, îi ajută.

”Nu gătesc când sunt tristă, pentru că nu primește gustul potrivit” 

 

Florentina consideră că mâncarea bunicii este întotdeauna cea mai gustoasă. În restaurant este amenajată o masă înaltă ca un omagiu adus casei bunicii. Felurile de mâncare din țara sa natală sunt specifice regiunii. Familia provine din București, dar servește preparate de familie din Buzău.

"Facem sarmale mici, umplute cu carne tocată condimentată, orez și mirodenii. În Moldova acestea sunt cât un pumn", explică Florentina.

Deoarece există multe preparate de familie, pe lângă meniu există și un meniu săptămânal variabil.

„Nucleul bucătăriei românești este utilizarea de ingrediente proaspete, pe care le simți toate. Deci nu este foarte condimentată.", explică Antonio. 

„Gătim încet cu dragoste. Nu gătesc când sunt tristă, pentru că nu primește gustul potrivit. Și folosim multă carne, pentru că strămoșii noștri erau țărani și întotdeauna aveau porci, pui, fructe și legume.", spune Florentino. 

Cu visuri de extindere a afacerii, Antonio vede viitorul cu optimism, însă mama sa, Florentina, preferă să se bucure de liniștea alături de familie. "Dacă pot trăi liniștită cu familia mea și rămânem împreună, mă simt bine", mărturisește ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel