O cântăreaţă a murit de COVID, după ce s-a infectat pentru a obţine certificatul verde: "Avem mâinile pătate"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

O cântăreaţa cehă, Hana Horka, membră a grupului folk Asonance şi opozantă a vaccinurilor anti-COVID-19, a murit duminică la vârsta de 57 de ani după ce s-a infectat voluntar cu noul coronavirus în vederea obţinerii certificatului sanitar, a anunţat familia sa, scrie AFP, citată de Agerpres.

 

Fiul cântăreţei, Jan Rek, a explicat luni pentru postul radiofonic iRozhlas.cz că mama lui a refuzat să se vaccineze şi s-a expus voluntar la COVID-19, o boală pe care el şi tatăl lui, amândoi vaccinaţi, au contractat-o înainte de Crăciun.

"Ea a decis să trăiască normal alături de noi şi a preferat să contracteze mai degrabă boala decât să se vaccineze", a precizat Jan Rek. Cu două zile înaintea morţii sale, Hana Horka a publicat următorul mesaj pe reţelele de socializare: "Am supravieţuit... a fost ceva pitoresc. Aşa că de acum va fi teatru, saună, concert, saună... şi o excursie urgentă la mare".

În Republica Cehă, dovada vaccinării anti-COVID-19 sau a trecerii recente prin boală este necesară pentru a avea acces în toate spaţiile culturale şi sportive, precum şi în baruri şi restaurante. Jan Rek i-a acuzat pe liderii locali ai mişcării antivacciniste că au convins-o pe mama lui să nu se vaccineze şi că au, din acest motiv, "mâinile pătate cu sânge".

"Ştiu exact ceea ce i-a format acea părere. Sunt trist că i-a crezut mai mult pe nişte străini decât pe propria familie. Nu este vorba doar despre o dezinformare totală, ci şi despre păreri despre imunitatea naturală şi anticorpii creaţi prin contractarea bolii", a adăugat fiul cântăreţei cehe.

Republica Cehă se confruntă în prezent cu un nou val al pandemiei de COVID-19 şi a raportat luni peste 20.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

 

Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

 

În acest context, utilizarea pastilei anti-COVID-19 de la Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid, a fost autorizată în Canada, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii canadian, informează AFP.

Acest medicament antiviral va putea fi administrat "adulţilor cu o formă uşoară sau moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc crescut de evoluţie spre o boală gravă, inclusiv risc de spitalizare sau de deces", potrivit unui comunicat.

Cu toate acestea, ministerul a atenţionat că "niciun medicament, chiar şi Paxlovid, nu poate înlocui vaccinarea".

Persoanele nevaccinate sunt "vulnerabile", a avertizat ministrul sănătăţii canadian, Jean-Yves Duclos, în timpul unei conferinţe de presă. "Sper că toată lumea va înţelege că este mai bine să previi, decât să tratezi", a continuat ministrul, adăugând că "Paxlovid nu garantează că persoana va fi salvată".

 

O combinaţie de două pastile



Acest tratament constă într-o combinaţie de două pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile, de la începutul diagnosticului şi în primele cinci zile de la apariţia simptomelor.

Pilula laboratorului american permite reducerea cu 88% a spitalizărilor şi deceselor în rândul persoanelor cu risc atunci când este luată în primele zile de la apariţia simptomelor, potrivit studiilor clinice.

Pfizer a anunţat de asemenea că tratamentul său antiviral ar trebui să fie eficient şi împotriva Omicron. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel