O asociație a procurorilor a depus un denunț PENAL împotriva Liei Savonea

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Asociația Inițiativa pentru Justiție a formulat, vineri, un denunț penal pe numele Liei Savonea, acuzând-o pe șefa CSM că a transmis Senatului României un proiect de modificare a legii ANI, deși nu are astfel de atribuții.

Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) o acuză pe șefa CSM, Lia Savonea, că, în calitatea sa de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, „cu intenție și fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM", a transmis Senatului României un proiect de modificare a legislației ANI, deși acest lucru nu intră în atribuțiile sale.

„În cursul anului 2019, numita Savonea Lia, în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, funcționar public în sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., în timpul serviciului, cu intenție și fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM, a transmis Senatului României un proiect de modificare a Legii nr. 176/2010 – îndeplinind astfel un act care nu intră în atribuțiile sale (...), anume vătămarea interesului legitim al CSM, în calitate de garant al independenței justiției, de a fi loial reprezentat de președintele său și de a nu fi implicat în acțiuni de modificare a legilor cu eludarea căilor legale, care să îi scadă credibilitatea", arată AIJ.

AIJ arată că CSM nu are dreptul la inițiativă legislativă, calea de urmat prevăzută de lege – exclusiv pentru situațiile în care CSM apreciază că este necesară inițierea sau modificarea unor acte normative în domeniul justiției – fiind cea a sesizării ministrului Justiției, printr-o hotărâre adoptată de plen și semnată de președintele CSM, în numele CSM.

„Alegând să procedeze în felul în care a procedat, numita Savonea Lia nu s-a comportat ca un simplu petent fără cultură juridică minimală, care sesizează diverse autorități publice cu problema sa, ci ca un judecător cu experiență, fost președinte al Curții de Apel București, actual președinte al CSM, care cunoaște foarte bine legile, dar abuzează de funcția și relațiile sale în scopul satisfacerii unor interese personale", mai arată AIJ, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel