Noul Ministrul al Mediului: Când se interzic centralele de apartament în România

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Se interzic centralele de apartament în România - FAKE NEWS
Se interzic centralele de apartament în România - FAKE NEWS

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, ia în considerare interzicerea centralelor de apartament pe gaz și promite o analiză riguroasă a acestui subiect.

Interzicerea centralelor de apartament a fost un subiect de discuție de câțiva ani, iar în vara anului trecut, fostul ministru Tanczos Barna a anunțat că o hotărâre de guvern cu privire la acest aspect a fost supusă procesului de avizare. Noile reguli vizau interzicerea centralelor individuale în cazul imobilelor noi. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

„Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a declarat miercuri noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

 

Uniunea Europeană urmărește reducerea utilizării combustibililor fosili în Europa

 

Avantajele interzicerii centralelor de apartament pe gaz sunt susținute de Uniunea Europeană, care urmărește reducerea utilizării combustibililor fosili în Europa. Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe gaz din clădiri și să adopte cerințe mai stricte privind înlocuirea acestora, stabilind ca după anul 2029 să fie restricționată introducerea pe piață a centralelor pe gaz. De asemenea, REPowerEU îndeamnă statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament pe bază de combustibili fosili, atât în clădirile existente, cât și în cele noi.

Deși Uniunea Europeană are intenții clare în acest sens, nu există încă o legislație la nivel european care să impună astfel de interdicții, conform unei analize realizate de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cu toate acestea, opt țări europene au deja în desfășurare procesul de interzicere a centralelor pe gaz în clădiri. Aceste țări au adoptat politici și măsuri pentru a promova tranziția către surse de energie mai curate și mai durabile.

 

Aproximativ 2,5 milioane de locuințe din România folosesc centrale de apartament

 

Danemarca a stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală. Norvegia este o altă țară aflată pe listă, Olanda, Franța care a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere, Austria care impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice, Germania , Marea Britanie și Belgia care va interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

România are un număr semnificativ de centrale termice pe gaz, utilizate pentru încălzirea locuințelor. Potrivit unui document emis de Ministerul Energiei, în prezent, în România există aproximativ 2,5 milioane de locuințe care se încălzesc direct cu gaz natural prin intermediul centralelor de apartament. Aceste centrale termice pe gaz sunt utilizate în principal în mediul urban, fiind răspândite atât în apartamentele din blocuri de locuințe, cât și în locuințele individuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel