Noul guvern Meloni, primul Consiliu de Miniștri: „Limitarea scumpirii energiei și a speculațiilor, prioritare“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

De la ora 13.00, ora Italiei, la Palatul Chigi va fi convocat primul Consiliu de Miniștri (CDM) al noului executiv sub coordonarea premierului Giorgia Meloni, care va aborda cele mai urgente probleme legate de Covid-19 și Justiție. Printre priorități se va număra și problema facturilor; premierul promite să "pună capăt prețurilor mari la energie și speculațiilor, să accelereze pe toate căile diversificarea surselor de aprovizionare" și să se concentreze pe producția internă. 

Astăzi va avea loc primul consiliu ministerial adevărat al guvernului Meloni: printre cele mai urgente aspecte care vor fi abordate se numără Justiția, urgența Covid și proiectele de lege.

Costul ridicat al energiei este "primul front fierbinte pe care va trebui să îl abordăm prin intervenții naționale pentru a reduce costurile energetice suportate de întreprinderi și gospodării, în această fază care sperăm să fie una de tranziție, în așteptarea punerii în aplicare în mod structural a deciziilor pe care Europa le-a anunțat". Declarația a fost făcută de ministrul pentru Întreprinderi și Made in Italy, Adolfo Urso, la microfoanele Radio 24. "Vom interveni decisiv pentru că suntem conștienți că majorarea costurilor energiei are un impact asupra inflației și asupra costurilor produselor", a adăugat Urso.

Noul guvern Meloni, primul Consiliu de Miniștri

 

Așa cum a anticipat deja ieri Viminale, ministrul de interne Matteo Piantedosi va prezenta la Cdm, pentru o primă examinare, un pachet de măsuri pentru a oferi "instrumente noi și mai eficiente de prevenire și intervenție" în ceea ce privește cazuri precum cel al petrecerii rave din zona Modena.

Ieri, titularul Viminale a intervenit pentru a opri evenimentul, dând mandat prefectului de Modena și șefului poliției să ia toate inițiativele pentru a-l întrerupe. Piantedosi a obținut astfel aprobarea lui Salvini: "Gata cu petrecerile rave ilegale, cu delincvenții care ne stăpânesc, cu instituțiile umilite: acum este timpul pentru o schimbare! Felicitări ministrului Piantedosi, care merge înainte în acest fel".

Tot astăzi ar trebui să se lanseze și stoparea vaccinării obligatorii pentru personalul sanitar, devansând astfel până la 1 noiembrie sfârșitul măsurii, care urma să expire la 31 decembrie. De asemenea, pe ordinea de zi se află și amânarea intrării în vigoare a reformei Cartabia privind procesul penal pentru 30 decembrie. Amânarea a fost considerată necesară deoarece birourile judiciare nu vor fi pregătite pentru a respecta noul calendar al procesului. Toate acestea, asigură majoritatea, cu respectarea termenelor Pnrr.

Meloni: „Limitarea scumpirii energiei și a speculațiilor, prioritare“

 

"Costurile facturilor la utilități au devenit nesustenabile pentru milioane de familii și pentru multe întreprinderi, care au ajuns acum la decizii dramatice, cum ar fi închiderea sau concedierea angajaților. Guvernul lucrează pentru a consolida măsurile naționale de sprijinire a cetățenilor și a întreprinderilor, cu scopul de a face față acestei situații dificile." Iată ce a scris Giorgia Meloni într-o postare pe Facebook, la începutul unei săptămâni încărcate pentru guvern. De fapt, odată ce jocul încrederii în Parlament s-a încheiat, este timpul ca noul executiv să se apuce de treabă în ceea ce privește cele mai importante urgențe. În primul rând, mai exact, cel al energiei.

Pe masa Consiliului de Miniștri de luni se află mai multe subiecte, de la modul în care trebuie abordată această nouă fază a pandemiei (în acest sens, guvernul și-a spus deja clar linia, suspendând amenzile pentru medicii No Vax) până la problema Justiției. Dar, probabil, se va discuta și despre urgența energetică. De fapt, în noiembrie, guvernul ar urma să ia în considerare un al patrulea decret de ajutor pentru a sprijini familiile și întreprinderile și pentru a combate creșterea prețurilor.

"Prioritatea noastră este de a pune capăt prețurilor mari la energie și speculațiilor, de a accelera pe toate căile diversificarea surselor de aprovizionare și a producției naționale. Italienii cer răspunsuri imediate, iar noi le vom da. Nu mai este timp de pierdut', a adăugat Meloni în postarea sa.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel