Nouă reformă a pensiilor, în Italia: Guvernul Meloni studiază pensionările anticipate pentru femei și lucrătorii „tineri“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Guvernul României va recunoaște perioadele de muncă și dreptul la pensie în SUA
Guvernul României va recunoaște perioadele de muncă și dreptul la pensie în SUA

Guvernul din Italia are în plan o nouă reformă a pensiilor și studiază ieșirile anticipate la pesnie pentru femei și tineri: iată care sunt ipotezele luate în calcul. 

Extinderea cotei 103, posibilitatea de a ieși la pensie cu 41 de ani de contribuție și la vârsta de 62 de ani. Extinderea, de asemenea, a Ape sociale, care permite categoriilor de lucrători defavorizați să iasă anticipat (cu 36 sau 30 de ani de contribuții și 63 de ani).

Alături de aceste două puncte fixe, apar o serie de noutăți în perspectiva anului 2024, care privesc femeile și tinerii. Acestea sunt ipoteze asupra cărora guvernul evaluează costurile. Într-un cadru care prezintă marje înguste, mai ales că doar pentru a garanta indexarea pensiilor la inflație ar servi în 2024 (inclusiv ajustarea pe 2023) circa 18,5 miliarde de euro. 

Pensionarea mai devreme a femeilor din Italia: Badantele, avantajate


Pentru femei, este vorba de "a le permite să se pensioneze mai devreme", spune subsecretarul pentru muncă, Claudio Durigon, pornind de la constatarea că este puțin probabil ca acestea să îndeplinească cerințele pentru diferitele canale de pensionare anticipată. Pentru Cota 103 sunt necesari de fapt până la 41 de ani de cotizare, în timp ce femeile muncitoare, spune Durigon, "la 62 de ani au în medie doar 28". Și chiar și accesul la Opzione donna, după înăsprirea decisă anul trecut, este limitat la foarte puține lucrătoare: îngrijitoare, cu cel puțin 74% invaliditate civilă, concediate sau angajate ale unor companii în criză“, citează Corriere.

Sunt studiate două ipoteze. Prima are în vedere o reformă a Opțiunii Donna, eliminând cerința de a avea copii pentru a coborî eligibilitatea la pensie la 58 de ani. Cea de-a doua, care nu o exclude neapărat pe prima, trece prin crearea unui Ape social ad hoc: femeile lucrătoare din categoriile defavorizate ar avea acces la acesta la 61-62 de ani și cu 30 de ani de contribuție (care ar coborî la 28 în cazul a doi sau mai mulți copii) dacă sunt îngrijitoare, invalizi, concediate sau angajate ale unor întreprinderi în criză și cu 36 (34 cu doi sau mai mulți copii) dacă sunt angajate în munci grele. Cei care accesează Ape nu ar urma să primească o pensie reală, ci un cec de până la 1.500 de euro pe lună până la atingerea condițiilor de pensionare.

Ieșirea anticipată la pensie a lucrătorilor tineri

 

Pentru tinerii care au început să lucreze după 1995 și care, prin urmare, se află în sistemul contributiv există ipoteza de a folosi contribuțiile la pensiile suplimentare pentru a ajunge la suma, pe care legea o stabilește la de 2,8 ori mai mare decât cea minimă (1.602 euro brut), pentru a ieși la pensie cu trei ani mai devreme, adică la 64 de ani în loc de 67. Aceeași metodă ar putea fi aplicată și pentru a atinge pragul de 1,5 ori mai mare decât minimul care dă acces la pensie la 67 de ani (dacă indemnizația acumulată este mai mică, trebuie să se aștepte până la 71 de ani). Această ipoteză vizează de asemenea promovarea pensiilor complementare și ar putea fi extinsă la toți lucrătorii care pot opta pentru sistemul bazat pe contribuții, spune Durigon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel