Norvegia vinde României 32 de avioane de luptă F-16 cu 12 milioane de dolari fiecare

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Norvegia vinde României 32 de avioane de luptă F-16 cu 12 milioane de dolari fiecare. Bucureștiul a cumpărat deja alte 17 de la Portugalia și este considerat de Pentagon, alături de Spania, ca un potențial client F-35.

Guvernul norvegian a anunțat vânzarea unei părți din flota sa de avioane de luptă F-16 către Forțele Aeriene Române pentru 388 de milioane de euro. Este vorba de 32 din cele 72 de F-16 pe care țara nordică le-a avut cândva și care sunt acum înlocuite de F-35 americane, din care intenționează să achiziționeze 52 în total. Prețul fiecărui F-16 livrat la București se ridică la 12,125 milioane de euro.

 

Avioanele F-16 second-hand pe care România urmează să le primească se vor adăuga celor 17 F-16 primite anterior de la Portugalia

 

Aceasta este una dintre cele cinci țări pe care Pentagonul le-a identificat într-un raport din 2019 ca fiind potențiali clienți pentru F-35 fabricate de Lockheed Martin. Celelalte sunt Singapore, Grecia, Spania și Polonia. Dintre acestea, doar România și Spania nu au comandat încă niciun F-35 pentru forțele lor aeriene, celelalte trei s-au angajat deja să cumpere mai multe unități (patru Singapore plus o opțiune pentru alte opt, Polonia 32 și Grecia 20).

Anul trecut, România și-a exprimat interesul de a achiziționa unități F-16 de la Forțele Aeriene norvegiene, ca parte a unui efort de a-și consolida capacitățile. Acordul final a fost semnat la 4 noiembrie, după luni de negocieri, și include 32 de aeronave, împreună cu piese de schimb și echipamente de suport, precum și servicii de întreținere și formare tehnică, potrivit informațiilor furnizate de guvernul norvegian.

 

Avioanele F-16, printre cele mai bine întreținute de acest tip

 

Ministrul apărării din țara scandinavă, Bjørn Arild Gram, explică faptul că "acordul semnat de NDMA [Norwegian Defence Materiel Agency] va contribui la consolidarea puterii aeriene a unuia dintre aliații noștri, generând în același timp venituri atât pentru industria norvegiană, cât și pentru statul norvegian".

La rândul său, directorul general al NDMA, Gro Jære, s-a declarat încântată că "am reușit să încheiem această afacere, care este cea mai mare vânzare de echipamente militare deținute de guvernul norvegian".

Jære spune că aceste F-16 sunt "printre cele mai bine întreținute avioane de acest tip, cu standarde tehnice ridicate în permanență". Datorită acestui acord, adaugă el, "avioanele noastre F-16 vor continua să deservească unul dintre aliații noștri din NATO pentru mai mulți ani de acum încolo".

 

Livrare programată între 2023 și 2024

 

Conform contractului, toate aeronavele vor fi supuse întreținerii și modificărilor necesare pentru a adopta configurația românească M6.5.2, cu sprijinul SUA, înainte de livrare, care este programată pentru exercițiile din 2023 și 2024. 

Aceste lucrări vor fi efectuate de către industria norvegiană, care va furniza, de asemenea, servicii de formare și alte servicii logistice pentru a sprijini disponibilitatea pe termen lung a aeronavei. În acest sens, Jære precizează că, prin această vânzare, "am încercat să asigurăm oportunități și pentru industria norvegiană. În acest caz particular, pentru a completa vânzarea noastră de aeronave și echipamente, Kongsberg Aviation Maintenance Services a fost ales ca partener strategic, asigurând suport, întreținere și instruire a personalului tehnic românesc.

În plus, NDMA a semnat anterior un contract cu Draken International pentru vânzarea a până la 12 avioane F-16, care vor fi utilizate în cadrul unui acord de servicii de instruire cu Forțele Aeriene ale SUA, conform Infodefensa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel