Negocieri colective în Germania în 2024: ore de lucru mai scurte și bani mai mulți

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Negocieri colective în Germania în 2024, ore de lucru mai scurte, bani semnificativ mai mulți. Sursa - Pexels
Negocieri colective în Germania în 2024, ore de lucru mai scurte, bani semnificativ mai mulți. Sursa - Pexels

Nu doar mecanicii de tren din Germania sunt în grevă. În numeroasele negocieri colective din 2024, va exista o luptă pentru mult mai mulți bani și pentru un program de lucru mai scurt.

Angajații din Germania se vor confrunta, de asemenea, cu un an tarifar plin de conflicte. Inflația ridicată a lăsat o amprentă profundă asupra salariilor angajaților aflați, care, în același timp, solicită reducerea timpului de lucru în mai multe sectoare.

Sindicatele sunt gata să renegocieze condițiile de muncă pentru aproape 12 milioane de angajați. Vorbim despre sectorul construcțiilor, chimic, munca temporară, industria metalurgică și cea electrică, care însumează 3,6 milioane de angajați.

În plus, există o serie întreagă de dispute legate de negocieri colective care au fost amânate în 2023 pentru noul an. Acestea includ negocierile privind comerțul cu amănuntul și cu ridicata, care au dus în mod repetat la greve de avertisment înainte de Crăciun.

Nici Sindicatul mecanicilor de tren GDL nu și-a atins obiectivul în ciuda mai multor greve de avertisment, dar a stabilit deja cursul pentru continuarea acțiunii sindicale printr-o grevă, care ar putea începe din 8 ianuarie. În ceea ce ar putea fi ultimul său conflict de negociere colectivă, șeful GDL, Claus Weselsky, este preocupat, în primul rând, de orele de lucru săptămânale în schimburi, care ar trebui reduse de la 38 la 35 de ore. Planul a fost însă respins, având în vedere lipsa muncitorilor calificați. La concurentul DB Netinera (inclusiv Metronome, ODEG, Vlexx), GDL este mai înainte: introducerea treptată a săptămânii de 35 de ore va începe acolo la începutul anului 2025, relatează t-online.de.

 

Reducerea timpului de lucru are drept scop menținerea lucrătorilor calificați în companii 

 

În industria siderurgică, partenerii de negociere colectivă au creat oportunități pentru un program de lucru săptămânal mai scurt pe termen scurt. Contextul este viitoarea restructurare ecologică a industriei consumatoare de energie, care, conform estimărilor, va duce la o sarcină de muncă semnificativ mai mică la jumătatea deceniului. Reducerea timpului de lucru are ca scop menținerea lucrătorilor calificați în companie. Nu va exista compensația salarială integrală cerută anterior.

Pe lângă reducerea orelor de lucru, sunt necesare salarii semnificativ mai mari pentru a compensa încet pierderile salariale din anii precedenți. În ciuda acordurilor salariale relativ mari, cu o creștere nominală medie de 5,6 la sută, mulți angajați au rămas sub creșterea generală a prețurilor în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel