NATO desfășoară avioane de supraveghere în România, pentru a monitoriza activitatea Rusiei

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
NATO desfășoară avioane de supraveghere în România, pentru a monitoriza activitatea Rusiei
NATO desfășoară avioane de supraveghere în România, pentru a monitoriza activitatea Rusiei

Un avion de supraveghere al NATO a sosit marți în România pentru a consolida flancul estic al alianței militare și pentru a ajuta la monitorizarea activității militare rusești.

Avionul, primul care a fost desfășurat, a aterizat la o bază aeriană din apropierea Bucureștiului, iar alte două aeronave sunt așteptate să aterizeze mai târziu în cursul zilei și miercuri. Acestea urmează să rămână pentru mai multe săptămâni.

NATO a anunțat săptămâna trecută că va desfășura avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) la București, unde vor începe zboruri de recunoaștere exclusiv deasupra teritoriului NATO.

"În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară de pe flancul estic cu ajutorul avioanelor AWACS", a declarat pe Facebook ministrul român al Apărării, Angel Tilvar.

 

Avioanele desfășurate în România fac parte dintr-o flotă de 14 avioane de supraveghere NATO

 

NATO și-a sporit prezența aeriană în estul Europei și în țările baltice de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, folosind avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Avioanele desfășurate în România fac parte dintr-o flotă de 14 avioane de supraveghere NATO, de obicei cu baza în Germania. Acestea pot detecta alte aeronave la sute de kilometri distanță, a precizat NATO.

"În timp ce războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, într-o declarație din 12 ianuarie privind desfășurarea, conform Reuters.

 

Rusia susține că planul de pace al lui Zelenski este absurd

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova nu a văzut încă nicio propunere serioasă de pace în Ucraina și că sugestiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy sunt absurde.

Lavrov a declarat că Moscova este pregătită să discute conflictul cu țările occidentale și să răspundă la orice propunere serioasă, dar că orice discuție trebuie să abordeze preocupările mai largi ale Rusiei în materie de securitate.

Vorbind la o conferință de presă la Moscova, Lavrov a cerut din nou ca NATO să își retragă "infrastructura militară" din Ucraina și din alte țări apropiate de granițele Rusiei.

"Nu se poate vorbi de negocieri cu Zelenskiy", a spus Lavrov, descriind planul în 10 puncte al liderului ucrainean, prezentat în noiembrie anul trecut, ca fiind format din "inițiative complet absurde".

"În ceea ce privește perspectivele de negocieri între Rusia și Occident pe tema Ucrainei, vom fi gata să răspundem la orice propunere serioasă. (Dar) nu vedem încă nicio propunere serioasă. Vom fi gata să le analizăm și să decidem", a declarat Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel