Muzeu înșelat de un artist. I-a oferit 67.000 de euro pentru expoziția sa, dar pictorul a predat pânzele albe și a fugit cu banii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Muzeu înșelat de un artist. I-a oferit 67.000 de euro pentru expoziția sa, dar pictorul a predat pânzele albe și a fugit cu banii / Foto: Captură video youtube
Muzeu înșelat de un artist. I-a oferit 67.000 de euro pentru expoziția sa, dar pictorul a predat pânzele albe și a fugit cu banii / Foto: Captură video youtube

Un artist danez a fost obligat să returneze aproape 500.000 de coroane daneze (aproximativ 67.000 de euro) unui muzeu după ce i-a dat două pânze goale pentru un proiect pe care l-a numit "Ia banii și fugi".

Un scandal de proporții a avut loc în lumea artei din Danemarca. Artistul danez Jens Haaning este căutat pentru a returna aproape 500.000 de coroane daneze (echivalentul a aproximativ 67.000 de euro) Muzeului Kunsten din Aalborg, după ce a predat două pânze albe în locul unor opere de artă. Gestul său a generat o dezbatere aprinsă cu privire la limitele artei contemporane.

 

Muzeu jefuit de bani de un artist tupeist

 

Muzeul Kunsten din Aalborg a inițiat un proiect în 2021 în care intenționa să colaboreze cu Jens Haaning pentru a crea două opere de artă care să reflecte realitatea salariilor din Danemarca și Austria. Cu toate acestea, când muzeul a primit lucrările lui Haaning, acestea s-au dovedit a fi două pânze albe, complet goale. Artistul a declarat ulterior că "nu mai au ce face dacă i-au dat banii" și a respins solicitarea muzeului de a returna suma de 534.000 de coroane daneze.

După o lungă bătălie juridică, un tribunal din Copenhaga a hotărât că artistul trebuie să restituie muzeului suma de 492.549 de coroane daneze. Această sumă este echivalentă cu suma primită de artist de la muzeu, după deducerea onorariului și a costurilor de montaj.

 

Pictorul a declarat că se simte pierdut în privința viitorului său artistic

 

Directorul Muzeului Kunsten, Lasse Andersson, a dezvăluit că, deși inițial a fost surprins și amuzat de pânzele goale, a decis să le expună în muzeu pentru a continua discuția despre artă și valoarea ei. Artistul Jens Haaning a comentat sentința, spunând că, deși aceasta a fost benefică pentru munca sa, l-a pus într-o situație dificilă, iar acum se simte pierdut în privința viitorului său artistic.

În ciuda controverselor și a disputei juridice, această afacere a avut un efect neașteptat pentru Muzeul Kunsten din Aalborg, aducându-le mai multă atenție și publicitate. Artistul Jens Haaning și-a exprimat intenția de a încheia acest capitol și de a continua să exploreze noi forme artistice în viitor. De-a lungul timpului, această poveste va rămâne un subiect de dezbatere în lumea artei contemporane, aducând în discuție limitele și semnificația artei în societatea modernă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel