Muncitori străini în agricultura românească. Cinci state asiatice, în discuţii cu autorităţile din România

Andreea Cosma |
Data publicării:

Oportunităţile de schimburi economice în domeniul agriculturii şi cele legate de forţa de muncă au reprezentat principalele teme ale discuţiilor purtate vineri, la Deva, între ambasadorii a cinci state asiatice, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi reprezentanţii mai multor companii agricole importante din zonă.

Ambasadorii Indoneziei, Muhhamad Amhar Azeth, Vietnamului, Dang Tran Phong, Pakistanului, Zafar Iqbal, Bangladeshului, Daud Ali, şi Turkmenistanului, Annamammet Annayev, au prezentat, în intervenţiile lor, evoluţia economiei ţărilor pe care le reprezintă, dar şi domeniile de interes în ceea ce priveşte colaborările viitoare.

În acest context, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a arătat disponibilitatea instituţiei administrative de a-i sprijini pe oamenii de afaceri în stabilirea unor relaţii cu reprezentanţii diferitelor state cu scopul de a contribui la dezvoltarea economică a zonei.

"Dorim să dezvoltăm judeţul şi să aducem cât mai mulţi investitori în ţară şi, de ce nu, oamenii noştri de afaceri să poată lua legătura cu ambasadele statelor respective pentru a-şi putea desfăşura activităţile în condiţii mult mai bune ca acum. Cred că este pentru prima oară, în ultimii 30 de ani, când în judeţul Hunedoara sunt prezenţi simultan cinci ambasadori care au stat de vorbă cu peste 25 de oameni de afaceri din agricultură, care au prezentat problemele cu care se confruntă. Mulţi dintre ambasadori au dorit ca cetăţenii români să poată lucra în ţările pe care le reprezintă sau cetăţeni din statele lor să poată munci în România. Este un lucru foarte bun, au schimbat impresii şi cărţi de vizită. Vom relua acest gen de întâlniri", a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

 

Ambasadorii a cinci state asiatice, în discuţii cu România

 

În opinia sa, relaţiile economice între judeţul Hunedoara şi Indonezia, în particular, s-ar putea dezvolta şi în domeniul energetic, ţinând cont de calitatea cărbunelui indonezian care ar putea fi folosit într-o viitoare colaborare cu termocentrala Mintia, în condiţiile în care acesta are un conţinut redus de sulf, fapt care nu mai necesită investiţii de mediu în instalaţii de desulfurare.

La rândul său, administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, a apreciat că discuţiile au fost folositoare pentru ambele părţi, mai ales cele care au făcut referire la piaţa forţei de muncă.

"Cred că discuţiile purtate pe domeniul agriculturii vor fi de un real folos atât pentru oaspeţi, cât şi pentru fermierii din judeţul Hunedoara. După cum se ştie, forţa de muncă este o problemă majoră în judeţul Hunedoara şi nu numai. Atât ambasadorul Pakistanului, cel al Bangladeshului, chiar şi cel ambasadorul Vietnamului doresc să stabilească relaţii cu oamenii de afaceri pentru a aduce forţa de muncă de care avem nevoie. Este o vizită foarte bună pentru judeţul Hunedoara, pentru deschiderea acestuia", a spus Avram.

Delegaţia celor cinci ambasadori se află în judeţul Hunedoara pentru o vizită de trei zile. În cursul zilei de joi, aceştia au vizitat mai multe monumente istorice de pe teritoriul judeţului, iar vineri sunt programate întâlniri la Casa Iei din Vaţa de Jos, Băiţa- Muzeul Textilelor şi Brad- cu vizitarea Muzeului Aurului, în timp ce sâmbătă oaspeţii vor fi vedea mai multe ferme agricole din judeţul Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel