EXCLUSIV  Motivele pentru care românii din Diaspora s-ar întoarce definitiv în România: Abia atunci România ar redeveni atractivă

Giorgiana Ichim |
Data publicării:
Foto: Freepick @frimufilms
Foto: Freepick @frimufilms

Care sunt motivele pentru care românii mutați peste hotare s-ar reîntoarce în România definitiv.

Migrația este o problemă reală a României și, potrivit datelor INS din anul 2021, acest fenomen reprezintă al doilea motiv oficial al scăderii populației în România.

Conform unui studiu al OECD, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, România era (la nivelul anilor 2015-2016) pe locul cinci în lume în ceea ce privește numărul de persoane care au emigrat în Europa Occidentală, raportat la numărul total al populației.

În vara anului 2022, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) aprecia că avem 5.7 milioane de români care trăiesc în diaspora (în afara celor care locuiesc în comunitățile istorice), dar în realitate par să fie peste 8 milioane.

Institutul ARGUMENT a realizat un studiu pentru a afla care sunt motivele pentru ca românii din Diaspora să se întoarcă în țară.

La sondajul Institutului ARGUMENT au luat parte 2008  persoane cu vârsta de 18 ani și peste, în perioada 16-18, 21-22 noiembrie 2022.

Tipul eșantionului a fost unul simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă neinstituționalizată, iar datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted
Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ± 2,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Potrivit sociologului Mădălina Hideg, ceea ce este surprinzător este că "românii plecați la muncă în străinătate nu așteaptă neapărat să facă cineva ceva pentru ei. Cele mai mari așteptări sunt legate de ceea ce se întâmplă în România în ansamblu:

- dacă ar dispărea birocrația

- dacă am avea creștere economică, astfel încât salariile și puterea de cumpărare să fie la nivelul celor din Vest

- dacă am avea un sistem legislativ coerent

- dacă ar fi stabilitate pe toate planurile.

Abia atunci România ar redeveni atractivă pentru românii plecați în străinătate. Chiar și cei care spun că doresc să se întoarcă nu doresc să facă asta în viitorul foarte apropiat și asta tocmai din cauza problemelor cu care România se confruntă în acest moment". 

Mai mult, potrivit sociologului, "unii respondenți au spus chiar că fondurile ar trebui redirecționate mai ales către schimbarea României și să nu se pună atât de mare accent pe stabilirea într-un mod artificial a acestei legături între ei, cei plecați dincolo și România".

Motive pentru care românii din Diaspora să se întoarcă definitiv în România

 

"Legat de motivele pentru care românii să se întoarcă în țară, regăsim mențiunile:

- un loc de muncă bun

- un salariu competitiv

- familia, un alt motiv des invocat și de către cei cu care am discutat, mai ales în cazul în care acasă au rămas copiii sau soțul, soția.

- o calitate a vieții mai bună în localitatea în care provin. Aici mulți dintre interlocutori spuneau că văd deja că se mișcă lucrurile în comunitățile lor, dar nu suficient. Mai așteaptă și apoi vor vedea ce anume se va întâmpla.

- Alții au spus că situația politică națională ar trebui să fie alta, pentru a putea să ia în calcul decizia de a se întoarce.

- Alții spuneau că s-ar întoarce pentru păstrarea tradițiilor și a culturii.

În cercetarea noastră, procentul pentru această variantă este sub 5%, deci se pare că păstrarea tradițiilor sau a culturii românești nu reprezintă neapărat un motiv important sau suficient pentru care românii ar putea să ia în calcul întoarcerea în țară", a explicat sociologul Mădălina Hideg, în cadrul evenimentului de tip Masă Rotundă, "Cultura de Acasă! Românii, încotro?", organizată de Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT. 

1. -imagine fara descriere- (21_38256100.jpg)

2. -imagine fara descriere- (22_25208400.jpg)

3. -imagine fara descriere- (23_11903600.jpg)

 

Vezi mai multe în video:

*Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

**Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel