Moscova amenință din nou NATO: Înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea provoca un război nuclear

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Medvedev, aliat al lui Putin, avertizează NATO că dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina ar putea fi declanşat un război nuclear.

Joi, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin, şeful Kremlinului, a avertizat Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) că înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea provoca un război nuclear.

După invazia Rusiei în Ucraina, Medvedev a ameninţat de mai multe ori cu un apocalips nuclear, dar faptul că acum el recunoaşte o posibilă înfrângere a Rusiei demonstrează nivelul de îngrijorare al Moscovei în privinţa livrărilor de armament destinate Ucrainei.

"Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război cu arme convenţionale ar putea provoca un război nuclear", a declarat într-o postare de pe Telegram Medvedev, care acum este vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate al lui Putin.

"Puterile nucleare nu au pierdut niciodată nişte conflicte majore de care le-ar depinde soarta", a subliniat Medvedev, care a fost preşedinte între anii 2008 - 2012.

Medvedev agită din nou spectrul unui război nuclear în caz de înfrângere a Rusiei

 

Medvedev a mai spus că NATO, dar şi alţi lideri din sectorul apărării care, vineri, ar urma să se întrunească la baza aeriană de la Ramstein, în Germania, ca să discute despre strategia şi sprijinul în tentativa Occidentului de a înfrânge Rusia, trebuie să se gândească la riscurile pe care le implică politica lor.

Rusia şi Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume. Lui Putin în revine acum sarcina de a decide folosirea armamentului nuclear.

Întrebat dacă declaraţiile lui Medvedev înseamnă că Rusia împinge agravarea situaţiei la un nou nivel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat: "Nu, categoric nu doreşte să spună asta".

El a spus că, în general, afirmaţiile lui Medvedev sunt în concordanţă cu doctrina nucleară a Rusiei, care ar permite un atac nuclear în urma unei "agresiuni asupra Federaţiei Ruse cu arme convenţionale, când ar fi ameninţată însăşi existenţa statului rus".

Deşi NATO dispune de un armament convenţional superior celui al Rusiei, în privinţa armelor nucleare, capacitatea nucleară a Rusiei este superioară celei a alianţei din Europa.

Putin consideră că "operaţiunea militară specială" a Rusiei din Ucraina este o luptă existenţială cu un Occident agresiv şi arogant, el spunând că Rusia va apela la toate mijloacele ca să se apere, pe ea şi pe oamenii săi, în faţa oricărui agresor.

Niciun pas înapoi

 

Invazia Rusiei din Ucraina, lansată pe 24 februarie, a provocat unul dintre cele mai grave conflicte europene de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi totodată cea mai gravă confruntare dintre Moscova şi Occident, începând din anul 1962, după aşa-zisa „Criză a rachetelor din Cuba“

Statele Unite şi aliaţii lor au condamnat invazia Rusiei din Ucraina, calificând-o drept o cucerire de ordin imperial, iar Ucraina a promis să lupte până când ultimul soldat rus va fi alungat de pe teritoriul său.

După sumbrul său mesaj din Ajunul Anului Nou, când Occidentul a fost declarat drept adevăratul inamic al Rusiei în războiul din Ucraina, Putin a semnalat de mai multe ori că Rusia nu va da înapoi. El a mobilizat rachete hipersonice în Atlantic şi a instalat în funcţie un general important care să conducă războiul.

Miercuri, Putin a spus că puternica industrie militară a Rusiei îşi sporeşte producţia, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ţara sa va cuceri Ucraina.

Moscova amenință din nou NATO: Înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea provoca un război nuclear

 

Washingtonul nu a precizat în detaliu cum ar reacţiona dacă Putin ar ordona ceea ce ar fi un prim atac cu arme nucleare după ce Statele Unite şi-au lansat primele atacuri cu asemenea bombe în 1945, asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

În noiembrie, directorul CIA, William Burns, l-a avertizat pe omologul său din tabăra lui Putin, Serghei Narişkin, în legătură cu consecinţele oricărui atac cu arme nucleare din partea Rusiei, după cum au relatat la acea vreme o serie de oficiali americani.

Rusia dispune de 5977 focoase nucleare, iar Statele Unite dispun de 5428, China de 350, Franţa, de 290, iar Regatul Unit, de 225, după cum relevă Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.

În vârstă de 57 de ani, Medvedev, care pe vremuri a fost el însuşi un reformist gata să conlucreze cu SUA în vederea liberalizării Rusiei, s-a dovedit ulterior, după izbucnirea războiului, drept unul dintre cei mai agresivi membri din cercul lui Putin.

El a spus că riscurile nucleare ale crizei din Ucraina ar trebui să fie evidente pentru orice politician occidental care "şi-a păstrat cel puţin câteva urme de inteligenţă", potrivit usnews.com, titrează Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel