Moscova acuză! Bruxellesul „pune în pericol securitatea pasagerilor”: „Închiderea a sute de zboruri creează probleme cetăţenilor”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Uniunea Europeană a dat dovadă, atunci când le-a recomandat companiilor aeriene să ocolească spaţiul aerian al Belarus, de un comportament „iresponsabil, punând în pericol securitatea pasagerilor”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, informează AFP.

Închiderea „traseelor a sute de zboruri (...) creează probleme colosale cetăţenilor”, a afirmat Maria Zaharova pe Facebook. „Este timpul ca Bruxellesul să înveţe să ia măsuri care să fie făcute cu adevărat pentru securitatea cetăţenilor”, a adăugat ea.

Ţările membre ale UE le-au cerut luni seara companiilor aeriene europene să ocolească spaţiul aerian belarus, acuzând Minskul că a deturnat un zbor Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius sub pretextul unei alerte cu bombă, în realitate pentru a aresta un opozant.

Rusia estimează la rândul său că aliatul său belarus, care susţine că a acţionat cu bună credinţă, s-a străduit să dea dovadă de transparenţă şi că sancţiunile europene sunt premature atât timp cât nicio anchetă asupra cazului nu a fost finalizată.

În ultimele zile, mai multe zboruri ale unor companii europene spre Moscova au fost anulate, Rusia neaprobând schimbările din planurile de zbor care să ocolească Belarus.

 

Anularea mai multor zboruri europene spre Moscova, cauzată doar de „probleme tehnice”



Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat vineri că anularea mai multor zboruri europene spre Moscova, din lipsă de undă verde din partea Moscovei pentru noul itinerar care să ocolească Belarus, este cauzată doar de „probleme tehnice”.

„Autorităţile aviatice vor veni cu clarificările necesare, însă este vorba de probleme tehnice”, a declarat Peskov, adăugând la rândul său că cea care primează este „securitatea aeriană”.

Vladimir Putin urmează să-l primească la sfârşitul după-amiezii de vineri, la Soci, pe omologul său belarus, o întrevedere obişnuită şi programată de mai multă vreme. Agenda nu pare să fi fost bulversată de deturnarea avionului, cei doi intenţionând să discute, cum era prevăzut, în primul rând despre integrarea economică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel