Monica Macovei, mesaj pentru Tudorel Toader după raportul DEVASTATOR al Greco

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, îi transmite un mesaj dur lui Tudorel Toader, după ce GRECO a publicat un raport devastator în ceea ce privește situaţia justiţiei din România.

Monica Macovei îi spune lui Toader ce trebuie să facă dacă vrea să rămână ministru.

Ministrul-doctor în drept Tudorel Toader a refuzat cu încăpățânare să spună românilor ce conține raportul GRECO al Consiliului Europei. Înțelegem acum de ce, după ce chiar GRECO a publicat raportul: este un tablou exact al dezastrului pe care ministrul Toader îl patronează în justiție.

Grupul de State Împotriva Corupţiei – GRECO atrage atenția că:
(a) ministrul-doctor în drept Toader una a spus, alta a făcut, propunând modificări diferite de cele discutate cu sistemul judiciar la legile justiției;
(b) legile justiției au fost contestate de mulți judecători și procurori, dar nici ministrul Justiției și nici Parlamentul nu au ținut cont de ele.

GRECO recomandă:
(c)să se renunțe la crearea unui parchet special pentru anchetarea magistraților;
(d) să se asigure independența procurorilor.

GRECO insistă:
(e) asupra impactului negativ asupra personalului instanțelor și pachetelor, pentru că vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor a fost redusă, iar perioada de accedere în sistem a fost ridicată.

GRECO critică:
(f) modificarea infracțiunii de abuz în serviciu, care nu mai este infracțiune dacă paguba este până în 200.000 de euro (comparând pragul de 200.000 de euro cu salariul mediu/economie, care este unul mic);
(g) obiectivele urmărite de alte amendamente la Codurile penale care pot avea un impact negativ asupra eforturilor anticorupție.

GRECO îi mai spune ministrului-doctor în drept Toader:
(h) dacă amendamentele aduse la Codurile penale vor fi adoptate, vor intra in contradicție cu Convenția penală privind corupția adoptată de Consiliul Europei și cu alte angajamente internaționale asumate de România.

Dacă Toader insistă să rămână în funcția de ministru al Justiției, după dezastrul pe care l-a făcut în sistemul judiciar, ar trebui să se ducă astăzi în Parlament și să ceară revenirea la forma legilor justiției din 2005 și renunțarea la modificarea Codurilor penale. Acum, când Comisia Iordache-Altă întrebare tocmai se pregătește să măcelărească și Codurile penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel