Moise Guran, plan pentru stoparea defrișărilor: „PSD și-a bătut joc! A închis efectiv ochii la tăierile ilegale, în timp ce striga hoții“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Noul-membru USR, Moise Guran, are un plan pentru stoparea tăierii pădurilor. Acesta prevede că pentru a limita utilizarea lemnului pentru încălzire, statul ar trebui să sprijine familiile din România pentru branșarea la gaze.

Conform acestui plan, timp de 2 ani, statul va oferi famiililor sărace necesarul de lemne pentru încălzirea pe timpul iernii și, în paralel, se vor accesa fonduri pentru extinderea rețelelor de gaz. Pentru că oamenii nu vor mai fi nevoiți să cumpere lemne sau să le procure în mod ilegal, statul le va asigura branșarea la rețelele de gaz, iar mafia lemnului își va pierde clienții.  Simultan, statul ar trebui să interzică exportul de cherestea timp de 2 ani, în așa fel încât cei care taie pădurile să nu aibă piață de desfacere.

 

„Sunt câteva milioane de români care se încălzesc cu lemne în România și, estimez eu, cel puțin 1,5 milioane de familii cu venituri sub salariul mediu pe economie, deci care plătesc cel puțin venitul lor pe o lună sau două, pentru lemnele de iarnă. Cumpărate ilegal, da. Așa că, oricâte controverse ar crea asta, trebuie să luăm în dezbatere publică acest tip de plan:

1. Furnizarea directă de către stat a unei cantități 5-6 mc de lemn legal pe an, pentru familiile cu venituri mici. Impactul n-ar trebui să depășească 0,5 mld euro pe an, dar asta ar prăbuși cererea de lemn ilegal și deci și prețul, făcând furtul mai puțin profitabil. Dar ar face mai profitabil exportul de cherestea. Nu, nu-mi spuneți că e altă calitate de lemn, că mult lemn bun e tăiat cu titlul de lemn de foc.

2. Suspendarea exporturilor de lemn de foc și cherestea, inclusiv intracomunitar (în UE). Cum interzicerea comerțului intracomunitar e admisibilă doar ca excepție, probabil nu vom putea menține o astfel de măsură mai mult de unul, doi ani. Vă reamintesc, în 2015 Guvernul Ponta n-a reușit să suspende exportul nici trei luni, dar nu din cauza UE ci al presiunilor si mafiilor interne.

3. În perioada tampon de doi ani și pe noua filozofie europeană (Green Deal), folosind multă pricepere, influență și insistență la Comisia Europeană (Dacian Cioloş), cred că putem obține finanțare europeană pentru extinderea rețelelor de gaze la sate, astfel încât populația să nu mai depindă într-un procent atât de mare de lemnul de foc. Nu o fi gazul cel mai ecologic mod de a produce energie, dar tot e mai bine decât să tai pădurile. În plus, sunt mii de oameni ocupați în industria asta a cherestelei, care au nevoie de locuri de muncă. Lucrările de infrastrutură ar compensa treptat reducerea acestei industrii care acum face cam 2 mld. euro pe an.

4. După ce facem asta, este suficient să introducem un sistem de taxare/deducere pentru construcții a cherestelei, astfel încât exportul (implicit și tăierile de pădure) să se reducă semnficativ, fără a afecta industria mobilei și consumul intern pentru construcții.

La modul serios, eu nu cred că vom putea rezolva vreodată problema tăierilor ilegale de păduri fără un astfel de plan, acceptat și de populație și de decidenți.
Sigur, PSD și-a bătut joc de Radarul Pădurilor și de aplicația Inspectorul Pădurilor, a închis efectiv ochii la tăierile ilegale, în timp ce striga hoții. Sistemele de monitorizare trebuie îmbunătățite, dar combaterea corupției este mai eficientă atunci când adresezi direct sursa banilor.

Cum vi se pare? Alte idei?“, a scis Moise Guran pe pagina sa  de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel