Mircea Geoană: NATO nu va interveni militar în Ucraina, dacă această țară va fi atacată de Rusia

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

NATO nu va interveni militar în Ucraina, dacă această țară va fi atacată de Rusia, a declarat la RFI secretarul general adjunct al alianței, Mircea Geoană, care spune că atitudinea Moscovei este inacceptabilă pentru secolul 21. El afirmă că Rusia va plăti un preț foarte sever, dacă atacă Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în week-end că ”Rusia nu dorește să rămână într-o poziție în care securitatea sa este încălcată în mod regulat (...). De fiecare dată, se dovedește că linia pe care NATO trebuie să o apere se deplasează mai spre est. Acum s-a apropiat deja de Ucraina”.

El precizează că Moscova va trimite în curând țărilor NATO și OSCE ”o solicitare oficială, prin care le va îndemna să clarifice modul în care intenționează să-și pună în aplicare angajamentul de a nu-și consolida securitatea în detrimentul securității altora”.

”Nu avem nici o dificultate în a angaja Federația Rusă pe subiecte de importanță pentru dânșii și pentru noi. Am văzut ceea ce Serghei Lavrov a spus și a și scris. Federația Rusă are o interpretare proprie cu privire la documentele internaționale, care consfințesc ordinea de securitate europeană la care Federația Rusă este parte și dânșii insistă pe dimensiunea indivizibilității securității în Europa, uitând să menționeze și partea centrală a discuției și a documentelor europene în care se vorbește despre dreptul suveran al națiunilor europene să-și aleagă propriile alianțe (...). Nu avem o dificultate în a clarifica încă o dată justețea argumentelor noastre. Sperăm ca această solicitare de clarificare suplimentară să fie începutul unui răspuns al Federației Ruse la propunerile scrise pe care NATO le-a adresat în urmă cu câteva zile, înțelegem că la nivel de Kremlin se va lua această decizie. Deci încă o dată, încurajăm dialogul și încurajăm Federația Rusă să dezescaladeze neîntârziat situația extrem de agresivă, postura agresivă a Federației Ruse în jurul granițelor Ucrainei”, a spus Geoană.

"Sperăm ca Rusia să revină la masa dialogului"

 

Mircea Geoană declară în contextul crizei Rusia-Ucraina că NATO speră ca Moscova să revină la masa dialogului: ”Sperăm ca Federația Rusă să revină la masa Consiliului NATO-Rusia, care este forumul în care cele două părți discută, NATO și Federația Rusă”.

NATO nu va interveni militar în Ucraina, dacă această țară va fi atacată de Rusia, precizează el: ”Ucraina nu este membru NATO, deci nu i se aplică, cum este cazul României, de exemplu, articolul 5. Continuăm să susținem Ucraina, continuăm să le acordăm sprijin politic și practic, dar nu este vorba de o prezență militară NATO sau de o intervenție militară NATO, dacă Ucraina va fi atacată. În schimb, ceea ce nu este atât de mult în arsenalul de instrumente politico-diplomatice și economice al NATO, dar este în puterea țărilor aliate, inclusiv a G7, inclusiv a Uniunii Europene, este un preț foarte sever și imediat, pe care Federația Rusă l-ar avea de plătit, dacă încă o dată atacă militar Ucraina după 2014, iar aceste sancțiuni de care se vorbește, financiare, tehnologice, economice, politico-diplomatice vor fi foarte severe și vor afecta în mod dramatic situația economică și financiară și stabilitatea macro-economică a Federației Ruse. Sperăm să nu se ajungă acolo, sperăm ca dialogul să prevaleze”.

Mircea Geoană declară că atitudinea Rusiei este inacceptabilă: ”La NATO suntem cu toții foarte uniți. Considerăm că ceea ce face Rusia la adresa Ucrainei este inacceptabil în Europa secolului 21. Revenirea la sfere de influențe este inacceptabilă în Europa secolului 21, iar orice formă de amenințare la adresa țărilor NATO este totalmente intolerabilă. Dar în continuare, pentru noi, principala cale este calea diplomației și a dialogului (...). Sperăm ca și partea rusă să înțeleagă că dialogul și o soluție care să permită ambelor părți să-și rezolve o parte dintre preocupări, conform a ceea ce am transmis în scris Federației Ruse este calea de urmat și sperăm ca Federația Rusă să aibă înțelepciunea să meargă pe calea diplomației, a dialogului și a rezolvării pe cale politică a acestui moment complicat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel