Mircea Cărtărescu: Avem atâtea motive de ură și încrâncenare

Narcis Popa / 11 oct 2018, 16:14 Salveaza PDF Comentarii

O unitate naţională ar trebui să cuprindă cetăţeni care privesc toţi în aceeaşi direcţie, ori acest lucru în România încă nu se întâmplă, consideră scriitorul Mircea Cărtărescu. 

"Avem atâtea motive de ură şi de încrâncenare şi atât de puţină tragere de inimă pentru unitate între membri comunităţii. Ştiţi cum se spune, ci care se iubesc nu se privesc în ochi toată viaţa ci privesc amândoi în aceeaşi direcţie. Şi o unitate naţională ar trebui să cuprindă cetăţeni care privesc toţi în aceeaşi direcţie. Din păcate unii la noi privesc spre răsărit, alţii privesc spre apus", a spus scriitorul. 

În cadrul unei întâlniri cu presa care a avut loc după ceremonie, cunoscutul scriitor a spus că avem mare nevoie nu de dezbinare naţională, cum se întâmplă astăzi, ci de compasiune pentru fiecare om. 

"Avem mare nevoie nu de dezbinare naţională, cum se întâmplă astăzi, ci de compasiune pentru fiecare om, pentru dragoste, pentru membrii comunităţii noastre. (...) Eu nu sunt un om conflictual şi mi-aş dori foarte tare să nu am conflicte cu nimeni, nici în plan personal, nici ca cetăţean. Din păcate în România este greu să obţii idealul acesta. Tot ce spui este imediat contestat şi eşti contrat foarte puternic peste tot. Este o stare tristă a noastră în momentul ăsta şi tot ce pot să sper este ca şi condiţiile din lume de care depindem şi noi să se schimbe, să se detensioneze şi oamenii să înţeleagă că nu putem crea nişte falii uriaşe, nişte prăpăstii între membrii comunităţii, aşa cum se întâmplă astăzi şi din ce în ce mai mult", a afirmat Cărtărescu. 

Mircea Cărtărescu a primit joi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB la propunerea Facultăţii de Litere, pentru opera literară şi ştiinţifică "ce redefineşte umanitatea prin puterea onirică a imaginaţiei, înrădăcinează scriitorul în dimensiunea etică a prezentului şi deschide reflecţia asupra artei cuvântului către orizonturile viitoare ale lumii". 

Mircea Cărtărescu este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, precum şi profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy