Ministrul Vasile Dîncu şi comisarul Adina Vălean, decoraţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, şi comisarul european pentru transport, Adina Vălean, au fost decoraţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru implicarea în susţinerea Ucrainei în faţa invaziei Rusiei.

Pe lista personalităţilor care au mai primit decoraţii se află şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi mai mulţi comisari europeni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precum şi miniştri ai apărării din mai multe state europene.

Lista nu conţine, însă nici un oficial maghiar. România a fost lăudată în repetate rânduri de oficialii ucraineni pentru sprijinul oferit, potrivit Rador.

Volodimir Zelenski decorează liderii europeni ai statelor care susțin Ucraina

 

Potrivit decretului semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, liderii europeni și jurnaliștii au primit decorații „pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, susținerea suveranității de stat și a integrității teritoriale a Ucrainei și contribuția semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume”.

Ministrul Vasile Dîncu a fost decorat cu „Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III”, în vreme ce comisarul Adina Vălean a primit „Ordinul de Merit, gradul III”.

Alți lideri europeni decorați de președintele Ucrainei sunt Mario Draghi, premierul Italiei, Anthony Blinken, cel care ste secretar de stat al SUA și Josep Borrel, vicepreședintele Comisiei Europene, conform Rfi.ro.

Volodimir Zelenski, întâlnire cu misiunea AIEA la Kiev, privind centrala nucleară de la Zaporojie

 

Preşedinele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, informează ofiţerul de presă al biroului prezidenţial de la Kiev. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit marţi la Kiev o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a sosit în Ucraina pentru a inspecta centrala nucleară din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse.

Întâlnirea a avut loc pe fondul disputei continue dintre Kiev şi Moscova, care se acuză reciproc de bombardarea perimetrului din jurul centralei nucleare Zaporojie înaintea vizitei programate a delegaţiei de inspectori ai AIEA.

Zelenski, reuniune „urgentă“ cu șeful AIEA

 

Volodimir Zelenski i-a spus lui Rafael Grossi că misiunea AIEA în Ucraina este "urgentă" şi că Ucraina doreşte ca echipa de inspectori să facă mult mai mult decât o simplă inspecţie la centrala nucleară. Preşedintele ucrainean a subliniat că speră că delegaţia "va găsi o oportunitate", mulţumită serviciilor speciale ucrainene şi coridoarelor de securitate stabilite, de a ajunge la centrală şi de a face tot ce le stă în putinţă pentru "a evita toate acele ameninţări la scară globală". "Probabil aceasta este acum una dintre cele mai vitale priorităţi în ce priveşte securitatea Ucrainei şi a lumii întregi", a declarat Volodimir Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel