Ministrul Muncii, precizări despre cumulul pensiei cu salariul. Ce spune despre creșterea vârstei de pensionare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Ministrul Muncii a anunțat că respinge ideea creşterii vârstei de pensionare în România. Marius Budăi consideră că, înainte de a creşte această vârstă, e nevoie să crească speranţa de viaţă a populaţiei.

El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.

Budăi spune că nu este de acord cu majorarea vârstei de pensionare şi explică faptul că aceasta nu este o idee bună, pentru că înainte de asta, e nevoie de o creștere în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă a populației.

„Eu am spus foarte clar că nu susțin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul și cu totul alte priorități și anume să creștem speranța de viață întâi și mai ales speranța de viață sănătoasă.

Pentru că în România acum e 59 de ani și șase sau opt luni speranța de viață sănătoasă și 70 de ani și șase luni speranța de viață la bărbați.

Păi se discută de creșterea vârstei la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face așa ceva”, a declarat ministrul Marius Budăi, potrivit primatv.ro.

El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.

 

„Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare”

 

Seniorii trebuie să ştie că pensiile vor creşte cu cel puţin 10%. În cel mai scurt timp, propunerea de buget va fi finalizată şi va fi depusă. Va fi aprobat bugetul pentru 2023 în acest an.

Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare, nu există presiune de la Bruxelles, tratatele UE spun clar că statul membru are independenţă în a-şi hotări politicile sociale.

Noi avem de lucru, întâi trebuie să creştem speranţa de viaţă şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Abia ulterior putem să facem un plan. Deocamdată avem de lucrat la nivelul de trai”, a dezvăluit ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.

 

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie

 

Procentul cu care pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 va fi cunoscut abia după aprobarea bugetului, care va avea loc până la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Însă, oficialul a asigurat că această creştere nu va fi mai mică de 10%. Precizarea are loc în contextul în care, zilele trecute, premierul Ciucă lansase un procent de majorare a pensiilor de 15%, după ce preşedintele Iohannis a vorbit de acest procent.

Ministrul Muncii spune că el nu se va lansa în astfel de speculaţii pentru că, pentru moment, alte procente decât 10% nu sunt „fundamentate din punct de vedere economic”.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel