Ministrul Lucian Bode despre trenurile pentru muncitorii români din Austria: „A fost mult CIRC“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode,  vorbit în emisiunea Legile Puterii de la Realitatea PLUS despre trenurile speciale pentru lucrătorii români din Austria, anunțând că vor fi în total de 12 garnituri pe ruta Timișoara-Viena în această perioadă.

„Am văzut și eu, care am fost direct implicat în elaborarea normelor în care se realizează acest tren special pe relația Timișoara Viena și am observat că a fost mai mult circ, generat de unii în jurul acestui subiect. 

În realitate, ambasada Austriei a solicitat pe 24 aprilie statului român aprobarea unui tren special pe relația Viena Timișoara și retur pentru transportul muncitorilor sezonieri, a persoanelor care îngrijesc persoane aflate în dificultate în Austria. Sunt 33.000 de beneficiari, din care aproximativ 10.000 sun români care îi deservesc, de aproximativ 10-12 ani.

Noi, Ministerul Transporturilor, printr-o colaborare foarte bună cu MAI, MAE și ministerul Muncii, am emis un ordin de ministru prin care am stabilit care sunt responsabilitățile fiecărei entități implicate în acest proces, de la agentul de recrutare, la transportatorul care aduce călătorul dela domiciliu până la gara din Timișoara, ce obligații are CFR și cum organizează activitatea în gară, ce obligație are CFR Călători“, a declarat ministrul Lucian Bode, prezent în emisiunea moderată de Mădălina Dobrovolschi.

Ministrul de resort a anunțat că 12 trenuri care vor face legătura între Austria și România sunt programate în perioada următoare.

Citește și: Primul tren cu îngrijitori români a plecat spre Austria: „Doar 74 de pasageri, pentru o cerere de 12.000 de lucrători“ 

„Informația inițială era că operatorul austriac OBB va veni în România pe 2 mai în România și va lua cu o garnitură de tren peste 300 de români... și nu a fost așa deloc. Am avut o discuție foarte bună cu ministrul Afacerilor Europene din Austria și am agreat că pe componenta economică să nu intervenim politic, să lăsăm companiile noastre - CFR și OBB - să discute și iată că au găsit cea mai bună soluție. 

5 vagoane aparțin CFR, 5 OBB. Și atunci și câștigul economic din acest demers se împarte. Iar faptul că noi am organizat impecabil, ieri, acest tren, în care 73 de cetățeni români s-au deplasat cu 10 vagoane de tip cușetă din Timișoara, ieșire Curtici - fără staționare pe teritoriul Ungariei, până la vena, fără incidente, a arătat că dacă instituțiile statului își fac datoria fiecare și dacă regulile sunt stricte și clare atunci sunt și respectate.

Miercuri va veni următorul tren, avem o solicitare pentru 6 trenuri dus, 6 întors, sunt deci 12 trenuri și nu văd posibil niciun incident, așa cum din nefericire, s-a întâmplat pe 8 sau 9 aprilie, la Cluj, cu acele zboruri - 12 programate într-o zi, dar a doua zi și acolo am emis un ordin de ministru și de atunci nu au mai fost incidente“, a afirmat ministrul Transporturilor la Realitatea Plus.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel