Ministrul irlandez: "Noul prim-ministru ar putea schimba pachetul Brexitului"

Uniunea Europeană nu va renegocia acordul de retragere al Marii Britanii cu noul prim-ministru, dar există "spaţiu pentru o nouă gândire" asupra pachetului mai larg al Brexitului, a declarat joi ministrul de externe irlandez Simon Coveney, la Belfast, relatează Reuters.

Brexitul este în aer după ce premierul Theresa May şi-a anunţat intenţia de a demisiona, declanşând o cursă pentru putere în Partidul Conservator care ar putea aduce în funcţie un nou premier care vrea un divorţ mai hotărât de UE.

Întrebat dacă există vreo şansă ca mecanismul de "backstop" din acordul de retragere să fie ajustat într-un acord cu un nou prim-ministru, Simon Coveney a spus că acordul de retragere nu poate fi schimbat.

"Uniunea Europeană a transmis cu claritate că acordul de retragere în sine nu poate fi renegociat, dar asta nu înseamnă că pachetul Brexitului nu se poate schimba", le-a spus Simon Coveney jurnaliştilor.

"UE a afirmat mereu că va încerca să facă pe placul Marii Britanii dacă vrea să schimbe declaraţia privind viitoarea relaţie politică şi să schimbe nivelul de ambiţie pe care îl doreşte în ceea ce priveşte viitoarea relaţie între Marea Britanie şi UE", a adăugat el.

"Există spaţiu acolo pentru o nouă gândire. Va trebui să aşteptăm şi să vedem abordarea pe care o va avea noul prim-ministru", a adăugat el.

"Backstop"-ul sau "plasa de siguranţă", care necesită ca Marea Britanie să adopte câteva reguli UE pe termen nedefinit dacă nu se ajunge la un aranjament viitor pentru a menţine deschisă frontiera terestră dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, a fost principalul motiv pentru care Theresa May nu a reuşit să obţină susţinerea parlamentului pentru acordul de retragere.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.25